Președintele Serbiei Aleksandar Vucic a plasat armata țării în stare de alertă maximă de luptă și a ordonat unităților sale să se apropie mai mult de granița cu Kosovo, în urma unor tensiuni apărute în nordul țării.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a plasat armata țării în stare de alertă maximă de luptă și a ordonat unităților sale să se apropie de granița cu Kosovo, a anunțat vineri agenția de presă Tanjug.
Tensiuni la granița Serbiei
Ordinele lui Vucic au fost date în timp ce sârbii din municipalitatea Zvecan din nordul Kosovo au intrat în conflict cu poliția kosovară, care încerca să îl ajute pe primarul nou ales de etnie albaneză să intre în biroul său.
Votul local fusese boicotat de sârbi, care reprezintă majoritatea în zonă.
Presa locală a relatat că poliția kosovară a tras cu gaze lacrimogene în mulțimea adunată în fața clădirii municipalității, transmite Reuters.
Vucic pleacă de la conducerea partidului SNS
Aleksandar Vucic renunţă la conducerea Partidului Progresist Sârb (SNS), potrivit anunţului pe cale l-a făcut vineri la un miting de amploare pe care l-a organizat la Belgrad.
„Aceasta este ultima seară în care mă voi adresa dumneavoastră în calitate de preşedinte al SNS”, a spus Vucic.
SNS organizează sâmbătă un congres al partidului, dar Vucic nu a spus cine îi va urma în fruntea partidului.
Preşedintele Aleksandar Vucic a organizat marele miting de la Belgrad pentru a demonstra stabilitatea puterii sale. Autobuze din toată Serbia, precum şi din ţările vecine cu populaţie sârbă, au adus participanţi în capitală. Presa a raportat presiuni asupra oficialilor de stat pentru a călători la Belgrad chiar şi împotriva voinţei lor.
Vucic a descris manifestaţia drept „cea mai mare adunare populară din istoria Serbiei” şi a promis cel puţin 140.000 de participanţi.
Preşedintele sârb s-a aflat la conducerea ţării, în diverse funcţii, din 2012.
Proteste în nordul provinciei Kosovo
În videoclipurile postate online se auzeau împușcături și bombe de șoc, iar în Leposavic a fost semnalată prezența unor utilaje mari, similare celor folosite pentru a bloca drumurile în decembrie.
Primarii, toți de etnie albaneză, au fost aleși în cadrul unor alegeri din 23 aprilie, convocate după ce reprezentanții sârbi au demisionat în masă din instituțiile kosovare la sfârșitul anului 2022.
Aceștia și-au abandonat mandatele în urma deciziei Pristinei de a aplica o regulă conform căreia toate vehiculele din Kosovo trebuie să aibă plăcuțe de înmatriculare emise de Kosovo, o decizie care îi afectează pe sârbii care nu recunosc independența Pristinei față de Serbia în 2008 și care încă au plăcuțe sârbești.
Votul local fusese boicotat de sârbii care reprezintă majoritatea în zonă, în urma apelurilor venite de la Belgrad.
Poliția kosovară a publicat o notificare în care a anunțat că lucrează pentru a menține pacea și a asigura siguranța publică.
„În conformitate cu datoria noastră oficială, astăzi, poliția kosovară îi asistă pe primarii din municipalitățile nordice Zveçan, Leposavic și Zubin Potok să își exercite dreptul de a lucra în facilitățile oficiale ale municipalităților respective”, se arată în anunțul poliției.
Ambasadorul SUA în Kosovo, Jeffrey Hovenier, a declarat în această săptămână că alegerile din 23 aprilie în cele patru municipalități din nordul țării au fost „în conformitate cu legile din Kosovo mandatate de Constituție”, dar că noii primari ai municipalităților din nord trebuie să intre doar în clădirile în care sunt bineveniți.
„Locația din cadrul municipalității în care oficialii aleși depun jurământul în cadrul ceremoniei nu afectează statutul lor de oficial ales”, a declarat Hovenier într-un interviu pentru Telegrafin.