Armata Rusiei nu va ataca Republica Moldova pentru nu are suficiente resurse
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a dat asigurări că armata Rusiei nu va ataca curând Republica Moldova pentru că nu are suficiente resurse să ajungă din Ucraina până la Odesa, Transnistria, însă există șanse să folosească un arsenal al războiului hibrid împotriva Republicii Moldova.
„Am spus și repet, nu vedem un risc de atac militar iminent la adresa Republicii Moldova din partea Federației Ruse. Pentru un motiv foarte simplu: nu au resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa, Transnistria și să închidă bucla.
Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu folosește, în timp ce vorbim, un arsenal al războiului hibrid în totalitatea sa împotriva Republicii Moldova.
Încercarea de a răsturna un regim democratic ales este o operațiune activă, mobilizarea de forțe politice din Republica Moldova, comunicare, dezinformare, minciuni sunt folosite pe scară foarte largă în Republica Moldova”, a declarat Mircea Geoană în cadrul unei emisiuni de pe TVR Info.
Republica Moldova cere soluții pașnice pentru problema din Transnistria
Vă amintim că luni, 27 martie 2023, Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, a fost prezent în cadrul dezbaterii „România şi Republica Moldova – Împreună în UE”, eveniment desfăşurat la Palatul Parlamentului, în cadrul căruia a reamintit că problema din Transnistria poate fi un impediment, însă poate fi rezolvată.
„Una dintre cerinţele Uniunii Europene este să rezolvi problemele de frontieră. Sigur, noi înţelegem că problema transnistreană poate fi un impediment. Dar eu cred că actualul context, viitoarea pace ne va oferi şi oportunitatea să rezolvăm această problemă, mai ales că nici regiunea transnistreană… elita politică de acolo nu mai este uniformă, nu mai este un monolit, aşa cum a fost cândva.
S-au schimbat şi la ei mult lucrurile. Avem o elită care este preocupată în primul rând de interesele lor personale.
Fluxurile financiare nu vin din Rusia, vin din Uniunea Europeană. Afacerile lor sunt cu Uniunea Europeană, inclusiv cu România, care este principalul lor partener comercial. Inclusiv cu Polonia, care este al doilea partener comercial. Italia, Germania… Deci ei sunt tot mai mult dependenţi de acest spaţiu. Plus, sunt la fel dependenţi de Ucraina”, a declarat, luni, Victor Chirilă.
„Și cred că viitoarea pace – sperăm foarte mult că Ucraina va ieşi învingătoare în confruntarea cu Federaţia Rusă – ne va oferi şi oportunitatea să soluţionăm problema transnistreană, conform intereselor noastre naţionale. Dar niciun caz pe cale militară, pentru că pe cale militară, fără îndoială, nu ne avantajează pe noi. Avantajează doar un anumit stat, care îşi doreşte lucrul acesta, din varii considerente.
Dar noi nu considerăm că aceasta este calea corectă, pentru că pe această cale a violenţei nu vom rezolva problema transnistreană. Dimpotrivă, vom crea precedente pentru viitoare mişcări separatiste.
De aceea, noi trebuie să găsim consens politic cu elita din regiunea transnistreană ca să rezolvăm această problemă pe un fundament durabil, nu creând noi animozităţi. Calea paşnică este calea pe care trebuie să o urmăm. Poate că este mai grea, dar este unica”, a adăugat el.