Maria Zaharova: Locuitorii au spus un NU ferm ruperii legăturilor cu Rusia
„Respingerea agendei rusofobe şi neoliberale, care le este străină, demonstrată de locuitorii din Găgăuzia, a provocat dezamăgiri nedisimulate în Chişinău. Sunt solicitări pentru anularea rezultatelor alegerilor, derusificare, românizare a autonomiei”, a declarat Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă, relatează TV8.md.
Ea a subliniat că Federaţia Rusă respectă „rezultatele exprimării voinţei locuitorilor autonomiei” şi şi-a exprimat speranţa că Găgăuzia va continua să coopereze cu Rusia.
„Rusia este legată de Găgăuzia printr-o strânsă cooperare în domeniile cultural, umanitar, comercial şi economic. Sperăm ca nou-aleasa conducere a autonomiei va continua politica de consolidare a cooperării cu ţara noastră, cu regiunile ruseşti şi, la rândul nostru, vom confirma disponibilitatea de a dezvolta în continuare legăturile cu Găgăuzia, tradiţional prietenoasă cu Rusia”, a punctat reprezentanta MAE rus.
Reluându-şi atacurile la adresa Chişinăului pe tema deciziei ca expresia „limba română” să înlocuiască în legislaţia ţării termenul de „limba moldovenească”, Zaharova s-a întrebat ironic „ce limbă ar trebui să vorbească locuitorii Găgăuziei, dacă în Moldova a fost anulat însuşi cuvântul Moldova” şi a acuzat-o pe preşedinta Maia Sandu că serveşte interesele „unui alt stat suveran”.
Autorităţile de la Chişinău sunt obligate să respecte alegerea poporului găgăuz
„Federaţia Rusă respectă alegerea poporului găgăuz. (…) Sandu susţine că rezultatele scrutinului se datorează faptului că în regiune se vorbeşte limba rusă. Dar în ce limbă trebuie să vorbească? Limba română? Cea care a înlocuit limba moldovenească, datorită faptului că preşedinta are paşaport românesc şi îşi face interesele într-un alt stat suveran? Autorităţile de la Chişinău sunt obligate să respecte alegerea poporului găgăuz, care au spus clar NU ruperii relaţiei cu Rusia”, a declarat Zaharova, citată de NewsMaker.
Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care situaţia părea să se tensioneze, marţi seara, în regiunea semiautonomă a Republicii Moldova. În ziua în care autorităţile anticorupţie de la Chişinău au făcut descinderi la Comart în cadrul unei anchete privind suspiciuni de fraudare votului, deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei s-au grăbit să se reunească într-o şedinţă târzie şi au aprobat în unanimitate o declaraţie prin care o recunosc pe Evghenia Guţul în calitate de guvernatoare a regiunii, deşi justiţia nu a validat încă rezultatele alegerilor pentru funcţia de başcan. Deputaţii locali au spus că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile, şi nici în autorităţile centrale.
În turul doi al alegerilor din Găgăuzia, desfăşurat duminică, Evghenia Guţul, candidata prorusă susţinută de Partidul ŞOR, a obţinut 52,39% din voturi, devansându-l pe candidatul susţinut de socialişti, Grigorii Uzun.
Între timp, autorităţile anticorupţie din Republica Moldova au deschis o anchetă în legătură cu fraude la vot şi finanţarea ilegală a campaniei electorale. Marţi, procurorii au ridicat documente, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Potrivit CNA, autoritatea anticorupţie din Republica Moldova, sunt suspiciuni că pe listă au fost incluse persoane decedate şi persoane care se află peste hotare, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora.
Totodată, un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduşi organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susţinut de Partidul ŞOR, iar formaţiunea însăşi, condusă se oligarhul fugar Ilan Şor, este suspectată de finanţare ilegală. Mai mult, Curtea Constituţională de la Chişinău ar putea scoate partidul în afara legii, examinând o cerere în acest sens formulată de guvern.
Legile Republicii Moldova trebuie respectate şi aplicate, iar alegerile trebuie să fie libere şi corecte, a comentat Dorian Istratii, deputat PAS, partidul de guvernământ de la Chişinău. „Nu te poţi autoproclama başcan călcând în picioare legile ţării”, a subliniat acesta.
Curtea de Apel de la Comrat va examina legalitatea alegerilor din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia
Curtea de Apel dela Comrat va examina luni, 22 mai, legalitatea alegerilor din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia şi validarea mandatului de başcan al Evgheniei Guţul.
Evghenia Guţul, în vârstă de 37 de ani, a câştigat alegerile deşi este cvasi-necunoscută publicului larg, scrie presa locală. Din iunie 2018 a lucrat în calitate de „consilier” la Partidul „ŞOR”, iar peste o lună a fost angajată secretară.
Cu toate acestea, declaraţia ei de avere pentru anii 2021 şi 2022 arată că are un apartament în valoare de 300 de mii de lei (moldoveneşti), două automobile, salarii, indemnizaţii şi donaţii de mii de euro. Întrebată de jurnalişti, marţi seară, după descinderile ofiţerilor CNA la Comrat, despre veniturile familiei sale, Evghania Guţul a spus: „Asta înseamnă să te căsătoreşti reuşit”.