Update:

Drona de tip MQ-9 Reaper care s-a prăbuşit după ce a fost lovită de către un avion rus de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) nu a fost recuperată din Marea Neagră, potrivit unui purtător de cuvânt al Comandamentului american european, relatează CNN.

Comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa, generalul James Hecker, a acuzat că drona a fost „lovită de un avion rusesc, ceea ce a antrenat prăbuşirea şi pierderea MQ-9”.

De cealaltă parte, Rusia susține că niciun avion de luptă rusesc „nu a folosit arme aeriene și nici nu a intrat în contact” cu o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane deasupra Mării Negre, a anunțat ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

„La 14 martie 2023, dimineața, sistemele de control al spațiului aerian rusesc au detectat un vehicul aerian american MQ-9 fără pilot care zbura deasupra Mării Negre, în apropierea Peninsulei Crimeea, în direcția frontierei de stat a Federației Ruse”, a precizat ministerul în comunicatul pe care l-a publicat și în limba engleză.

„Drona a zburat cu transponderele dezactivate, încălcând limitele regimului temporar al spațiului aerian stabilit pentru operațiunea militară specială, comunicat tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicat în conformitate cu standardele internaționale”, a precizat ministerul.

Ministerul a precizat că avioanele de vânătoare rusești „s-au deplasat pentru a identifica intrusul”.

„Ca urmare a manevrelor rapide în jurul orei 9.30 (ora Moscovei), drona MQ-9 a intrat într-un zbor neghidat cu pierdere de altitudine și s-a ciocnit cu suprafața apei”, a precizat ministerul.

„Avioanele rusești nu au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot și s-au întors în siguranță la aerodromul de origine”, a precizat ministerul.

Știrea inițială:

Forțele Aeriene Americane au transmis că două Suhoi Su-27 au făcut o interceptare „nesigură și neprofesionistă” a dronei. Totuși, avioanele nu au tras asupra ei, ci unul dintre ele i-a lovit elicea cu aripa.

Incidentul a avut loc în această dimineață, la ora 8, potrivit informațiilor transmise de Forțele Aeriene Americane.

Forțele Aeriene Americane au transmis informații de ultim moment

„Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

La aproximativ 7:03 AM (ora 8 dimineața, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale.

De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic, și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionis”, au transmis Forțele Aeriene Americane.

Americanii fac apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9. De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave.

Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe.

Amintim că acest incident după mai multe acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate peste spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre.

Forțele Aeriene ale SUA în Europa – Forțele Aeriene Africa zboară în mod obișnuit avioane în întreaga Europă deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legile naționale și internaționale aplicabile.

Pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele aliate, partenere și naționale ale SUA.”

Datele publicate de site-ul Flight Radar arată că o aeronavă americană de recunoaștere P-8 Poseidon patrula litoralul românesc al Mării Negre la ora 19:00.