Mii de oameni au participat, duminică, la un protest la Chişinău, solicitând alegeri parlamentare anticipate. Cetăţenii și-au exprimat nemulțumirile faţă de preţurile mari la energie şi scăderea nivelului de trai, cerând demisia preşedintelui Maia Sandu şi a Guvernului. Duminica trecută, protestul s-a încheiat cu ciocniri cu forţele de poliţie, deoarece acestea nu au permis participanţilor accesul în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Duminica aceasta, oamenii legii au izolat din nou străzile centrale ale oraşului şi au efectuat controale asupra oamenilor. Cu o zi înainte, poliţia a anunţat că nu va permite manifestanţilor să blocheze străzile.

Astăzi, cetățenii Republicii Moldova au scandat împotriva guvernului și a președintelui Maia Sandu. Alții s-au bătut cu forțele de ordine, din disperare. În Rep. Moldova, inflația se apropie de 40%.

Protestatarii s-au deplasat pe bulevardul principal din Chișinău și au încercat să intre în Piața unde organizatorii acţiunii intenţionau să organizeze un miting, dar au fost blocați de cordoane întărite ale forțelor speciale de poliție cu scuturi și bastoane.

Intrarea în piață a fost blocată de autobuze. Polițiștii au început să-i rețină pe cei mai activi participanți la acțiune pentru a-i duce la secții. Ca răspuns la aceasta, femeile care protestau au început să împartă flori polițiștilor, conform site-ului romaniatv.net.

Potrivit presei locale, propagandiștii Moscovei au profitat de nemulțumirea populației, pentru a dirija protestele. Drept dovadă, propagandiștii pro-ruși au susținut discursuri în limba rusă, în fața populației nemulțumite.

Întrebat, duminică după-amiază, la Antena 3, dacă este îngrijorat de ce se întâmplă la Chișinău sau „spectacolul protestelor face parte din obișnuința weekend-urilor din acest an”, analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns astfel: „Nu, nu e ceva obișnuit. Sigur că ne îngrijorează. (…) Problemele pe care le arată acești oameni sunt reale, numai că războiul hibrid, la care Rusia se pricepe atât de bine, urmărește îndepărtarea prin puterea străzii a doamnei Maia Sandu.”

„O să spuneți dar e mâna Rusiei și în Franța, Germania, Marea Britanie, Italia?! Nu, nu e vorba de același lucru. Republica Moldova are un statut aparte pe Europa, e cea mai săracă țară. Doamna Maia Sandu a venit cu un program politic puternic, pro-european, dar nu are un program economic. De altfel, țara nu e sustenabilă. (…) Practic, singura industrie care produce ceva în Republica Moldova e diaspora”, a zis Bogdan Chirieac.

Maia Sandu: Războiul hibrid se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova şi el a început nu de azi şi nu de ieri

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a efectuat la începutul acestei săptămâni (1 noiembrie) o vizită oficială la București, unde a avut o întâlnire cu președintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și șefa Senatului, Alina Gorghiu.

„Este foarte clar pentru toţi că acest război purtat de Federaţia Rusă, acest război hibrid se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova şi el a început nu de azi şi nu de ieri. Războiul pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul. Aţi vorbit despre situaţia energetică.

Republica Moldova importă toate resursele energetice şi atunci când preţurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război, noi suntem cei mai vulnerabili. Acum apare şi problema asigurării ţării cu gaze sau cu energie electrică.”, a declarat Maia Sandu la București.

Grupările corupte din Republica Moldova încearcă să răstoarne guvernarea

Lidera de la Chișinău a evidențiat faptul că Moldova a fost într-o mare măsură afectată de inflație, iar, în consecință, economia țării a înregistrat scăderi majore.

„Uneori este greu pentru noi chiar şi la preţuri mari să asigurăm ţara cu aceste resurse. Altfel, este foarte dificil ca să putem să facem faţă acestor preţuri şi este afectată şi economia. De aici, inflaţia foarte mare şi forţe, inclusiv forţe politice, pro-ruse care şi-au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova şi care încearcă să răstoarne această guvernare.

Pentru că ele nu doresc să putem să continuăm reformele, să facem ordine în justiţie, să avem instituţii anticorupţie puternice, pentru că aceste forţe nu vor ca noi să mergem spre Uniunea Europeană aşa cum ne-am propus”, a declarat Maia Sandu, marți, 1 noiembrie, la un post TV din România, cu prilejul vizitei oficiale în România.