Diplomații români fac demersuri pentru a convinge Austria să accepte România în spațiul Schengen. În prezent, discuțiile se poartă la nivel de miniștri și ambasadori.
După veto-ul Austriei de pe 8 decembrie 2022 de la Consiliul JAI, ambasadorul român la Viena, Emil Hurezeanu, a fost rechemat în țară, dar între timp, s-a reîntors la post. Despre relația româno-austriacă, acesta a spus că nu poate decât să evolueze, deoarece ambele părți își doresc.
„În această situație, cred că așa cum văd lucrurile acum, relația (româno-austriacă) nu poate decât să evolueze, să se normalizeze. Existe intenții din partea noastră și din partea austriacă”, a declarat diplomatul pentru Antena 3 CNN.
Știa Emil Hurezeanu cum avea să voteze Austria?
Întrebat dacă știa ce decizie avea să ia Austria în decembrie, Emil Hurezeanu a răspuns:
„Relațiile dintre cele două ministere de Interne au fost întotdeauna foarte bune, foarte cordiale. Mă întreb dacă Ministerul Austriac de Interne avea relații mai susținute cu un alt partener din spațiul Schengen, nu din afara spațiului Schengen.
Responsabilii diverselor domenii din Ministerul de Interne, din Poliția de Frontieră se vizitau. Au fost conferințe de presă comune la care au vrut neapărat să fie de față și cei doi miniștri atunci când, prin concursul părții române, al Poliției Române de Frontieră, au fost descoperite călăuze și așa mai departe.
Șeful Schengen din Ministerul de Interne al României a fost decorat cu unele dintre cele mai mari decorații de către președintele Republicii Austria, în prezența înalților demnitari din Austria.”
Emil Hurezeanu s-a întâlnit cu aparatul ministrului de Externe
Diplomatul a fost întrebat, de asemenea, cu cine s-a întâlnit și a discutat la București, în perioada în care a fost rechemat de la post.
„Da. Aparatul președintelui și aparatul ministrului de Externe. Știu foarte bine care sunt pașii și cum trebuie reglate toate acestea. Mica mea contribuție ar putea fi ca, dincolo de aparatul diplomatic sau din ministerele de Interne – că oricum se vor întâlni și experții din cele două ministere…
Eu însumi am o întâlnire programată cu ministrul de Interne, cu primul adjunct al ministrului de Externe în următoarele 10 zile. Deci cu asta ne ocupăm, asta trebuie făcut.
Rana a fost inflamată, după aceea pansată și încet, încet, trebuie să găsim soluții de cicatrizare”, a declarat ambasadorul român la Viena.