Cutremurul care a zguduit Turcia joi i-a speriat pe locuitori. Ultimele date privind bilanțul acestuia arată că nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, însă zeci de persoane au fost rănite. Unii au ales să se arunce de la balconul clădirilor pentru a nu fi striviți sub dărâmături.
Mulți oameni din Turcia s-au aruncat de la balcon
Ultimele date din Turcia arată că cel puţin 23 de persoane au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea 5,2 care s-a produs în sudul țării, la aproximativ şase luni după o serie de cutremure devastatoare care au lovit această regiune.
Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că cei mai mulți răniți din Malatya și Adiyaman au fost din cauza unor căderi și de faptul că oamenii s-au aruncat de la balconul locuințelor pentru a evita să fie striviți sub o clădire prăbușită.
Cutremurul s-a produs joi, la ora locală 20:47 (17:47 GMT), conform Centrului de monitorizare a cutremurelor Kandilli din Istanbul.
Seismul a avut epicentrul în municipiul Yesilyurt din provincia Malatya, transmite agenţia DPA.
Malatya s-a numărat printre provinciile cele mai afectate de cutremurul de la 6 februarie. Potrivit primarului Selahattin Gürkan, aproximativ 2.300 de persoane au murit atunci în această provincie.
La 6 februarie două seisme majore, urmate de numeroase replici, au cutremurat sud-estul Turciei şi nordul Siriei, lăsând în urmă peste 50.000 de morţi.
Avertismentul unui seismolog turc
Profesorul Naci Gorur, un cunoscut seismolog turc, a avertizat cu privire la posibilitatea producerii unor cutremure puternice în trei orașe, după cel produs pe 10 august.
Gorur a făcut aceste comentarii în direct la TV, atunci când a fost întrebat despre posibilitatea unor cutremure de magnitudine mai mare care să lovească regiunea. El a spus că după cutremurele majore din 6 februarie s-a schimbat topografia Turciei și s-a creat o mișcare de deplasare laterală spre stânga de-a lungul liniei de falie din estul Anatoliei.
„Când au avut loc cutremurele din 6 februarie, placa arabă s-a deplasat în direcția nordică cu 7-7,5 metri și a dus la o compresie suplimentară a Anatolianului de Est. Nu aș fi surprins dacă vor exista uneori cutremure între Adıyaman și Hakkari din cauza compresiei”, a declarat el.
„Aceste cutremure (datate 6 februarie) au schimbat echilibrele și zonele de stres din anumite locuri. În regiunea liniei de falie din estul Anatoliei, în zonele apropiate de această regiune, ar putea exista unele mișcări la bazinul Adana, în locurile dintre (orașele) Kayseri, Adıyaman și Hakkari”, a spus el.