Un cutremur s-a produs marți în Taiwan, fiind resimțit puternic de localnici. În ciuda faptului că nu a avut o magnitudine foarte mare, fiind un seism de suprafață a avut un impact mai mare.
Cutremur resimțit puternic în Taiwan
Un cutremur puternic s-a produs marți în Taiwan, în partea de sud a insulei. Autoritățile nu au raportate victime sau pagube. Cutremurul, cu o magnitudine de 5,5, a lovit marți o zonă în mare parte rurală din sudul Taiwanului, potrivit Reuters.
Seismul a fost de intensitate medie, dar a fost simțit puternic de localnici deoarece s-a produs la suprafață. Datele oficiale arată că acesta s-a produs la adâncimea de 8,5 kilometri. Cutremurele de mică adâncime au, de obicei, un impact mai mare decât cutremurele de adâncime.
Epicentrul cutremurului a fost satul Hsingang din comitatul Chiayi. Seismul nu a fost resimțit în capitala Taipei.
Insula Taiwan se află în apropierea joncțiunii a două plăci tectonice și este adesea lovită de cutremure.
Cutremurul nu a avut replici semnificative pe o rază de 100 km de epicentru. De asemenea, șansa ca un alt cutremur și mai mare să îi urmeze nu este atât de probabilă. În medie, oamenii de știință estimează că în 94% din cazuri un cutremur major nu este urmat de unul și mai mare.
Cutremur de 6,1 pe insula indoneziană Timor
Amintim că, joi, pe 31 august s-a produs un seism cu magnitudinea 6,1 pe insula indoneziană Timor, potrivit agenţiei de geofizică din această ţară (BMKG), care a publicat un mesaj pe reţeaua de socializare X. Agenția a precizat, de asenea, că nu există riscul de producere a unui tsunami.
Potrivit aceleiaşi agenţii, epicentrul seismului s-a aflat pe uscat la o adâncime de 75 de kilometri, iar cutremul a fost resimţit în Kupang, un oraş din provincia East Nusa Tenggara, aflată în partea vestică a insulei Timor.
Christa Elim, o locuitoare din Kupang, a dezvăluit că ea şi soţul ei au ieşit în fugă dintr-un magazin după ce au simţit primele zguduituri ale pământului.
„A fost destul de puternic. L-am simţit de două ori, era ca şi cum am fost împinsă de pe un scaun”, a declarat ea prin telefon.
Nu există relatări despre pagube materiale şi victime omeneşti în zonele afectate de acest cutremur de pământ, inclusiv în Kupang, a precizat filiala locală a Agenţiei indoneziene pentru misiuni de căutare şi salvare.
Iniţial, BMKG estimase că seismul a avut magnitudinea de 6,2.
Indonezia se află în regiunea aşa-numitului „Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă activă din punct de vedere seismic, în care mai multe plăci tectonice se întâlnesc, provocând un număr mare de cutremure şi activitate vulcanică.