CFA România vine cu previziuni sumbre pentru anul 2024. Cursul de schimb pentru anul 2024 va atinge un nivel record. Care este părerea analiștilor în ceea ce privește inflația în România?
CFA România a venit cu vești deloc îmbucurătoare. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației a înregistrat o creștere în luna octombrie, cu 5,6 puncte. Acesta a atins un nivel de 53 de puncte. Rata anticipată a inflației pentru următorul an, noiembrie 2024, a înregistrat o scădere în comparație cu exercițiul anterior. Aceasta s-a stabilit la o valoare medie de 6,28%.
În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale din orașe, 47% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în următoarele 12 luni. Un procent de 58% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.
Rata anticipată a inflației este în scădere
”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna octombrie, (cu 5,6 puncte) la valoarea de 53 puncte. Această situaţie s-a datorat creşterii ambelor componente ale indicatorului”, susține asociaţia.
Rata anticipată a inflației pentru perioada următoare de 12 luni, până în noiembrie 2024, a înregistrat o scădere în comparație cu exercițiul anterior. Ea a ajuns la valoarea medie de 6,28%.
Politica fiscală rămâne principalul risc
Adrian Codârlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România a venit cu detalii importante.
El a vorbit și despre anticipațiile privind reluarea creșterii economice în 2024. Ele sunt determinate de majorările de cheltuieli publice. Acestea au contribuit, cel mai probabil, la consolidarea încrederii în economie.
De asemenea, procesul de dezvoltare a inflației se va menține, însă într-un ritm mai lent, iar rata inflației este prognozată să rămână peste 6% la sfârșitul anului viitor. Un risc principal asupra procesului de reducere a inflației rămâne politica fiscală.
Cursul EURO pentru 2024 anticipat de CFA România
În privința cursului de schimb EUR/RON, aproximativ 76% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipațiilor pentru următorul semestru se situează la 5,0097 lei pentru un euro, iar pentru următorul an, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0541 lei pentru un euro.
În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 47% dintre participanți anticipează o scădere, iar același procent anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 58% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 29% cred că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat de CFA România pentru acest an are o valoare medie a anticipațiilor de 5,6%. Pentru anul 2023, valoarea anticipată a creșterii PIB real a înregistrat un procent de 2%. Datoria publică, calculată ca procent în PIB, este anticipată să crească la 53% în următoarele 12 luni.