UPDATE: Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut joi cu 0,73%, de la nivelul de 3,9468 lei pe unitate înregistrat miercuri la 3,9758 lei pe unitate.
Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.
Potrivit DPA, moneda euro a atins miercuri cel mai ridicat nivel de după luna aprilie 2018, în condiţiile în care incertitudinea politică din SUA a afectat cotaţia dolarului american. După creşterile constante înregistrate în ultimele zile, cotaţia monedei euro a ajuns miercuri până la 1,2349 dolari, după ce un grup de aleşi republicani din Camera Reprezentanţilor şi Senat au decis să conteste înfrângerea lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. În plus, posibilitatea ca Partidul Democrat să controleze Senatul după alegerile din Georgia a crescut incertitudinea politică în cea mai mare economie a lumii.
Dificultăţile cu care se va confrunta economia zonei euro
În pofida aprecierii monedei euro în ultimele zile, un important indicator economic publicat miercuri arată dificultăţile cu care se va confrunta economia zonei euro în lunile următoare. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 49,1 puncte în decembrie, de la 45,3 de puncte în noiembrie, dar sub estimarea preliminară de 49,8 puncte, conform datelor firmei Markit, cu sediul la Londra.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei. Conform datelor Markit, economia zonei euro a avut un început slab de an, ceea ce ar putea să se reflecte asupra cursului de schimb al monedei euro.
Bitcoin a atins un nivel record de tranzacționare
Criptomoneda bitcoin a atins pe 3 ianuarie un nivel record de tranzacționare de 34.800 dolari, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 800% din martie, pe fondul interesului crescut din partea marilor investitori. Cea mai cunoscută criptomonedă a depăşit pentru prima dată pragul de 20.000 de dolari în data de 16 decembrie. La începutul acestui an se tranzacţiona la nivelul de 8.000 dolari, dar în primăvară, când a izbucnit pandemia de coronavirus (COVID-19), a scăzut la 4.000 dolari. În toamnă, bitcoin s-a apreciat semnificativ, datorită cererii din partea marilor investitori, atraşi de potenţialul unor câştiguri rapide şi de aşteptările că va deveni o metodă de plată de bază. Bitcoin este cea mai importantă monedă digitală, cu o cotă de piaţă de aproape 70%.