Suntem de la un pas de o nouă criză majoră la nivel mondial!

Avertismentul analiştilor Morgan Stanley: Aprecierea dolarului poate duce la o criză financiară sau economică

Au spus-o cu subiect şi predicat analiştii celebrei bănci americane Morgan Stanley, care avertizează că totul s-ar putea încheia cu o criză financiară sau economică. Este vorba despre aprecierea recentă a dolarului american, care generează „o situaţie nesustenabilă” pentru activele mai riscante.

Mesajul a fost transmis de analiştii Morgan Stanley într-o notă adresată clienţilor săi, precizează agenţia Reuters.

Luni, 26 septembrie, indicele dolarului american a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani. De cealaltă parte, lira sterlină a coborât la un minim istoric în raport cu dolarul american.

Aceste oscilaţii importante ale monedelor reprezintă o presiune în plus asupra economiei globale şi a câştigurilor corporative, care ar urma să scadă pe măsură ce majorările agresive ale dobânzii de referinţă ale FED (banca centrală a Statelor Unite) din timpul verii încep să afecteze cheltuielile companiilor, mai indică analiştii Morgan Stanley.

„Minimele acţiunilor şi maximele randamentelor obligaţiunilor vor fi probabil determinate de traiectoria de creştere a profiturilor şi a economiei, mai degrabă decât de inflaţie sau de FED”, se mai arată în estimările sursei citate.

Analiştii Morgan Stanley mai atrag atenţia că presiunile exercitate de întărirea dolarului american vor duce la o nouă scădere a indicelui S&P 500, până la începutul anului 2023.

Nouriel Roubini: Nu va fi o recesiune scurtă și superficială, va fi severă, lungă și urâtă

Cu câteva zile în urmă, celebrul economist Nouriel Roubini, cel care a prezis corect criza financiară care a avut loc în anul 2008, a vorbit despre o recesiune „lungă și urâtă” care va lovi puternic SUA, adăugând că nici restul globului nu va scăpa de efectele crizei.

„Chiar și într-o recesiune simplă, S&P 500 poate scădea cu 30%”, a declarat Roubini, președinte și director executiv al Roubini Macro Associates, scrie Yahoo Finance.

În același timp, economistul susține că persoanele care se așteaptă la o recesiune superficială în SUA ar trebui să se uite la ratele mari de îndatorare ale corporațiilor și guvernelor.

Acesta a explicat că pe măsură ce ratele cresc și costurile de deservire a datoriilor cresc, drept urmare, gospodăriile, băncile, dar și alte instituții „vor muri”.

Acesta a mai adus în discuție și șocurile negative de aprovizionare generate atât de pandemie cât și de războiul din Ucraina. În acest sens, economistul se așteaptă la costuri mai mari și la o creștere economică cu mult mai scăzută.

În momentul în care SUA vor intra în recesiune, Roubini nu se așteaptă la remedii de stimulare fiscală, în condițiile în care guvernele cu datorii prea mari „rămân fără gloanțe fiscale”.

Rezultatul văzut de economist este stagflație, precum cea din anii 1970, dar și o criză masivă a datoriilor ca în criza financiară globală. Roubini spune că nu va fi vorba despre o recesiune superficială așa cum spun mulți ci din contră, a fi una severă și de lungă durată.

„Nu va fi o recesiune scurtă și superficială, va fi severă, lungă și urâtă”, a spus el.

Referitor la perioada de revenire, economistul spune că recesiunea globală, dar și cea americană ar putea dura întreg anul 2023. Totul depinde de cât de severe vor fi șocurile de aprovizionare și dificultățile financiare, a spus acesta.