Cutremur valutar fără precedent! Lira sterlină a scăzut puternic faţă de dolar, după comentarii pesimiste ale Băncii Angliei despre perspectivele economiei.
Comentariile pesimiste făcute de Banca Angliei afectează lira sterlină. Moneda britanică a scăzut puternic
Banca centrală a Marii Britanii a declarat că se așteaptă ca recesiunea să dureze pe tot parcursul anului 2023 și în prima jumătate a anului 2024. În plus, Banca Angliei a luat decizia de a majora ratele cu 0,75 de puncte procentuale, la 3%.
Aceasta a fost cea mai mare majorare unică din ultimii 33 de ani, conform informațiilor transmise de cnbc.com
În acest context, lira sterlină a fost tranzacționată la 1,1165 dolari pe unitate, la ora 14:00, ora Londrei, cel mai redus nivel atins din 21 octombrie.
Mai apoi, moneda britanică a fost cotată în declin cu 1,8%, după ce a început ziua la 1,1389 dolari pe unitate.
Dobânzile ar putea ajunge la un nivel mai scăzut decât cel anticipat
De asemenea, banca centrală a Marii Britanii a spus și că se așteaptă ca dobânzile să ajungă la un nivel mai scăzut decât cel anticipat în prezent de piețele financiare, care este de aproximativ 4,6%.
„Majoritatea membrilor Comitetului consideră că, în cazul în care economia evoluează în linii mari în conformitate cu cele mai recente previziuni ale raportului de politică monetară, ar putea fi necesare creşteri suplimentare ale dobânzii cheie a băncii, pentru o revenire sustenabilă a inflaţiei la ţinta oficială, deşi la un vârf mai mic decât cel aşteptat de pieţele financiare”, a transmis Banca Angliei într-un comunicat.
Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat mai apoi că „este important pentru că, de exemplu, înseamnă că ratele noilor credite ipotecare pe termen fix nu ar trebui să crească aşa cum au crescut”.
Lira sterlină se prăbușește, dolarul continuă să crească
Între timp, tot mai mulți experți ies să avertizeze că puterea dolarului ar putea să aducă și mai multe gânduri negre pieței de acțiuni, care este deja în scădere.
Indicele dolarului, care măsoară dolarul în comparație cu o medie ponderată a altor șase valute, a crescut, miercuri, cu 0,12%, până la peste 114 puncte, fiind, de departe, cel mai ridicat nivel din 2002.
La rândul ei, euro a scăzut cu 18% față de dolar în ultimul an și valora 0,96 dolari, cel mai scăzut nivel din 2002, la doar două luni după ce a atins paritatea cu dolarul, pentru prima dată în ultimele două decenii.
Totodată, lira sterlină a început să scadă și ea după ce ministrul de finanțe, Kwasi Kwarteng, a promis să continue reducerile de taxe, alimentând astfel temerile că politicile fiscale ale noului Cabinet vor duce la creșterea inflației și a datoriei publice.