Este doar cea mai recentă mișcare a Beijingului împotriva atotputernicului dolar american. Dedolarizarea a început în condițiile în care recentele acorduri comerciale adună rivalii SUA, dar este posibil ca dolarul să rămână o monedă globală, spune economistul Peter C. Earle, conform Businessinsider.
El a amintit acordul recent dintre China și Brazilia, pentru reglementarea schimburilor comerciale în monedele proprii, menționând că acesta este un bun exemplu de tendință care câștigă teren.
Într-un editorial pentru Institutul American de Cercetare Economică, Earle a explicat că utilizarea dolarului în „războiul economic”, precum și „regimurile de politică monetară pline de erori” îndepărtează tot mai mult unele state de dolar.
„Mai încet sau mai repede, dolarul va pierde teren în străinătate”, a spus el.
Într-o postare ulterioară, Earle a adăugat că, deși rivalii SUA au câștiguri suplimentare, dolarul va continua să rămână o monedă globală.
Un scenariu este foarte puțin probabil
„Cu excepția unui singur eveniment extraordinar sau a unei serii de evoluții, un scenariu în care dolarul nu mai este utilizat (deloc) în comerțul internațional este foarte puțin probabil”, apreciază el, subliniind dimensiunea uriașă economiei Statelor Unite și amploarea relațiilor sale comerciale.
În plus, susține el, există bariere, precum și costuri mari pentru schimbarea monedelor. O astfel de schimbare ar dura decenii, dacă nu chiar generații, consideră Earle.
Între improbabil, până la imposibil
În ciuda eforturilor Chinei de a ridica yuanul pe scena mondială și de a înlocui dolarul, Earle este sceptic.
„Chiar dacă o astfel de schimbare ar dura, probabil, câteva decenii, probabilitatea ca yuanul să devină moneda de rezervă globală variază între improbabil până la imposibil”, a scris el.
Comentariul lui Earle vine după ce China a încheiat mai multe acorduri cu țări precum Kazahstan, Pakistan, Laos și Brazilia pentru a utiliza yuanul în tranzacții transfrontaliere, înlocuind dolarul. Renminbi a depășit dolarul ca fiind cea mai folosită monedă străină din Rusia, în condițiile în care Moscova își îmbunătățește legăturile cu China, după invazia din Ucraina.
Dar yuanul nu este potrivit pentru a deveni moneda centrală a lumii, deoarece, practic, este legat de dolar, crede Earle. Yuanul poate tranzacționa doar într-un interval de 2%, determinat zilnic de banca centrală a Chinei. Pe lângă faptul că autoritățile chineze decid și ce capital poate ieși din țară, acest lucru va face ca yuanul să nu fie receptiv la fluxurile pieței libere.
Preocupările legate de dedolarizare sunt un „balon de săpun”
„Aceste câteva caracteristici pur și simplu nu sunt propice pentru stabilirea unei monede care va fi folosită ca unitate de cont, mijloc de schimb și/sau bază de decontare în nenumărate tranzacții internaționale zilnice”, a scris el.
Chamath Palihapitiya, un investitor care în urmă cu câțiva ani se compara cu Warren Buffett, a descris, de asemenea, preocupările legate de dedolarizare drept un „balon de săpun” invocând motive similare pentru a susține că yuanul nu va deveni moneda dominantă.
Între timp, Carson Group a remarcat că dolarul va exista pentru o perioadă, subliniind încrederea tot mai mare a lumii în el și importanța sa în comerțul internațional.