Cutremur valutar fără precedent! La cât a ajuns moneda euro

Sursă: Unsplash

Moneda euro s-a depreciat din nou, de această dată la un minim al ultimelor două decenii. Acest lucru se întâmplă din cauza energiei din ultima perioadă. Există mai mulți factori în joc atunci când se compară euro și dolarul, care acționează în tandem cu conflictul în curs de desfășurare din Ucraina și inflația în creștere în ambele regiuni.

Euro s-a depreciat la un nou minim! Nu s-a mai văzut așa ceva de 20 de ani. Criza energetică a dus la acest scenariu

Marți dimineață, euro s-a tranzacționat la un minim al ultimelor două decenii, de 0,9903 în raport cu dolarul american, iar analiștii estimează că moneda unică va continua să scadă.

„Perspectivele noastre, tranzacțiile noastre și poziția noastră strategică sunt cu siguranță înclinate spre o depreciere suplimentară a monedei euro din punctul în care ne aflăm acum”, a declarat marți Luis Costa, șeful strategiei CEEMEA la Citibank, în cadrul emisiunii „Squawk Box Europe” de la CNBC.

De asemene, Kenneth Broux, analist la Societe Generale în Londra, spune „ceea ce încercăm să ne dăm seama este cât de mult din evoluţia monedei euro este cauzat de nivelul redus al lichidităţilor în timpul verii şi cât de mult de fluxurile de capital. Dar desigur creşterea preţului gazelor este o veste proastă pentru întreaga regiune”.

Există mai mulți factori în joc atunci când se compară euro și dolarul, care acționează în tandem cu conflictul în curs de desfășurare din Ucraina și inflația în creștere în ambele regiuni.

Prețurile la gazele naturale au crescut puternic în Europa

Prețurile cu ridicata ale gazelor naturale în Europa au crescut puternic luni, după ce Rusia a anunțat lucrări de întreținere neprogramate la conducta sa principală către Germania, Nord Stream 1, în timp ce valurile de căldură au pus o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu energie.

Pentru a avea o imagine completă, trebuie să privim dincolo de Europa și Statele Unite, spune Costa.

„Să nu uităm că există un nivel suplimentar de complexitate din cauza încetinirii creșterii economice în China, care, evident, afectează Europa cu o magnitudine mult mai mare în comparație cu impactul din Statele Unite”, a spus el.

China a avut o creștere a PIB-ului de doar 0,4%

China a ratat așteptările privind PIB-ul, înregistrând o creștere de doar 0,4% în al doilea trimestru. Cea de-a doua mare economie a lumii s-a luptat cu consecințele celei mai grave epidemii de Covid-19 din țară de la începutul anului 2020.

Până în luna mai, piețele „luau în considerare direcții de zbor de tip hawkish” pentru Banca Centrală Europeană și Banca Angliei, potrivit lui Costa, dar aceste planuri au „implodat” în ultimele luni.

„Vorbind despre ridicarea BCE… Este absolut evident că marja de manevră a BCE pentru a ridica ratele va fi minimă”, a spus el.

Diferența dintre dolar și euro se va majora

Săptămâna trecută, Roelof-Jan Van den Akker de la ING, instituție financiară globală, a făcut previziuni similare în cadrul emisiunii „Squawk Box Europe” de la CNBC, sugerând o mărire a diferențialului de dobândă între dolarul american și euro, precum și o slăbire suplimentară a monedei unice.

″Dolarul a trecut sub nivelul de suport de 103,60. Acesta este un suport orizontal foarte important… Și sugerez că există un potențial de scădere în continuare. Ținta pe termen mai lung este între 0,80 și 0,75 dolari în următoarele luni”, a declarat Van den Akker. „Confirmă că există o întărire a dolarului, precum și o slăbiciune a euro”, a declarat pentru CNBC.

Predicțiile reflectă îngrijorarea că inflația va continua să crească și că o recesiune în Europa este acum inevitabilă, scrie CNBC.