Cutremur valutar fără precedent! Vestea care zguduie întreaga lume

Sursă: Dreamstime

Valoarea dolarului american este în creștere, într-un moment în care există puține puncte luminoase clare în economia americană. Dolarul este mai puternic decât a fost vreodată în ultimele două decenii și e pe cale să devină și mai puternic, fiind propulsat de deciziile Rezervei Federale privind rata dobânzii, dar și după ce președintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare a țării, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Site-ul Npr.org arată care cine va avea de câștigat și cine de pierdut de pe urma aprecierii dolarului.

Dolarul este considerat de obicei ”o monedă refugiu” în vremuri tensionate din punct de vedere geopolitic. Dar noua putere a bancnotei americane tulbură economiile și piețele din întreaga lume, generând două tabere: învingătorii și învinșii.

Lira sterlină a atins un nou nivel negativ-record faţă de dolar, în contextul în care investitorii sunt îngrijorați de anunțurile privind reducerile de impozite și ajutoarele masive pentru plata facturilor, menite să stimuleze economia țării.

Banca centrală a Marii Britanii a intrat în panică

Niciodată până acum în istorie valoarea dolarului american nu a fost atât de aproape de lira sterlină, iar banca centrală a Marii Britanii a intrat deja în panică.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a făcut o declarație menită să liniștească țara, spunând că instituția pe care o conduce „monitorizează foarte îndeaproape evoluțiile de pe piețele financiare”. Investitorii evită însă tot mai mult lira sterlină, după ce noul ministru al Finanţelor, Kwasi Kwarteng, a anunțat noile măsuri bugetare.

Iată pe cine va ajuta un dolar puternic și care vor fi învinșii.

Câștigătorii

Importatorii din SUA

Pentru companiile americane care cumpără bunuri din străinătate, achizițiile vor fi mai puțin costisitoare. „Pentru importatori, este o veste minunată”, spune Jordan Rochester, strateg în schimburi valutare la Nomura Securities. „Pentru oricine importă orice lucru din China sau chiar energie din alte țări, vestea va fi una bună. În plus, a avea un dolar puternic atenuează efectele inflației”, susține el.

Turiștii americani

Pentru prima dată în ultimele două decenii, dolarul și euro au atins „paritatea”, adică un dolar valorează cât un euro. Așadar, turiștii din SUA pot obține oferte mai bune pentru camere la hotel sau diferite excursii dacă călătoresc în Europa sau oriunde altundeva. Pentru ei, e ca și cum totul este acum ”la reducere”.

Învinșii

Multinaționalele

Șefii companiilor multinaționale din Statele Unite au început să se plângă că puterea dolarului le afectează profiturile. ”Profiturile făcute în străinătate, în euro, lire sterline sau yeni, vor valora mai puțin în dolari, pentru că un dolar este mai puternic”, explică Michael Klein, profesor de afaceri economice internaționale la Universitatea Tufts.

Economiile în curs de dezvoltare

Doi factori afectează economiile emergente, pe măsură ce dolarul crește. În primul rând, majoritatea prețurilor mărfurilor din lume este în dolari. Asta înseamnă că uleiul, grâul și soia cultivate pe piețele emergente vor fi mai scumpe. În al doilea rând, un dolar mai puternic înseamnă o presiune asupra țărilor care au datorii în dolari. Plățile dobânzilor vor fi mai scumpe, la fel și refinanțarea.

Exportatorii din SUA

O veste bună pentru importatori poate fi una foarte proastă pentru mulți exportatori. Când dolarul american este puternic, bunurile fabricate în SUA devin mai scumpe și mai puțin atractive pentru cumpărătorii din alte țări.

Turismul în SUA

Oamenii din țări în care moneda națională este acum mai slabă decât dolarul, s-ar putea gândi de două ori înainte de a face o călătorie în Statele Unite. Pe măsură ce dolarul devine mai puternic, deplasările lor în America vor deveni mai scumpe.