Cutremur valutar fără precedent! Vestea cumplită venită în această dimineață

sua statele unite dolarul american datoria publica

SURSA FOTO: Dreamstime

Cursul dolarului a devenit motiv de îngrijorare pentru toată Europa. Experții spun că nu se va opri prea curând din creștere, iar asta va înrăutăți situația economică. În timp ce lira sterlină și euro se prăbușesc, aprecierea dolarului american continuă, cu ramificații uriașe.

Lira sterlină a atins un minim negativ-record față de dolar, în contextul în care anunțurile Londrei privind planurile bugetare îi bagă în fibrilații pe investitori. Cu alte cuvinte, pare din ce în ce mai probabil ca o liră sterlină să valoreze doar 1 dolar pentru prima dată în istorie, scrie Deutsche Welle.

Scăderea lirei sterline reflectă scăderea Euro, care a atins, nu cu mult timp în urmă, paritatea cu dolarul, o premieră a ultimilor 20 de ani.  Euro a scăzut și mai mult pe măsură ce temerile unei recesiuni cresc în zona euro pe fondul unei crize energetice, alimentată și de războiul din Ucraina.

Și alte monede importante au avut aceeași soartă

Și alte monede importante au avut aceeași soartă. Yenul japonez a scăzut cu aproape 20% față de dolar în acest an, ajungând la cele mai scăzute niveluri din 1998.  Rupia indiană a scăzut și ea la un nou minim record.

„Dolarul se confruntă cu cea mai mare depășire a evaluării, din anii 80. În mijlocul unei volatilități extreme, un sentiment de disconfort la nivel global se formează încet-încet”, a scris George Saravelos, șeful departamentului de cercetare valutară al Deutsche Bank.

De ce crește dolarul

Reputația dolarului de ”refugiu sigur” în vremuri de criză economică este un factor major. Îngrijorările legate de recesiune, în special în zona euro, au crescut în ultimele săptămâni, în condițiile în care inflația ridicată, determinată în principal de prețurile mai mari la energie și alimente, obligă băncile centrale să-și înăsprească agresiv politicile monetare.

Contracția care se profilează îi determină pe investitori să se refugieze în siguranța relativă a dolarului american, care este mai puțin expus marilor riscuri globale.

Poziția agresivă a Fed contrastează cu cea a băncii centrale japoneze

Creșterile agresive ale ratei dobânzii, de către Rezerva Federală a SUA, sunt un alt motiv. Banca centrală și-a înăsprit politica monetară într-un ritm frenetic, în încercarea de a reduce creșterea inflației. Poziția agresivă a Fed contrastează cu cea a băncii centrale japoneze, care a continuat cu dobânzi ultra-scăzute, și a Băncii Centrale Europene, care a rezistat cel mai mult timp majorărilor abrupte ale dobânzilor. 

Recenta creștere a dolarului față de lira sterlină a venit după ce guvernul de la Londra a anunțat cele mai mari reduceri de taxe din ultimii 50 de ani.

Ce înseamnă un dolar puternic pentru consumatori

Un dolar ”turbo” se adaugă problemelor deja mari ale gospodăriilor și companiilor europene, care se confruntă cu costuri ridicate. O monedă mai slabă ar face importurile mult mai scumpe. Pentru cei care călătoresc în SUA, înseamnă că euro sau lira sterlină va valora mult mai puțin.

În mod normal, o monedă slabă ar putea fi o veste bună pentru exportatori și pentru economiile cu exporturi mari, cum ar fi Germania, deoarece stimulează exporturile. Dar, pe fondul întreruperilor lanțului global de aprovizionare, al sancțiunilor și al războiului din Ucraina, este puțin probabil să fie o alinare.

Când se va încheia creșterea dolarului

Saravelos spune că un „vârf definitiv” al riscului de inflație din SUA, care ar determina Fed să-și încetinească politica agresivă, ar fi o „condiție necesară” pentru ca această creștere a dolarului să se încheie. El adaugă că ar fi necesari mai mulți factori, inclusiv o eliminare a incertitudinii energetice în Europa și o renunțare la politica zero-COVID din China, care continuă să perturbe lanțurile de aprovizionare.