Acțiunile Fed de stopare a inflației au împins dolarul la maxime ale ultimilor 20 de ani, presând monedele din întreaga lume, scrie Business Insider.
Banca Populară a Chinei ar fi transmis acum celor mai mari bănci de stat să se pregătească să vândă dolari în timp și să încaseze yuani, moneda chineză continuând să scadă în ciuda intervențiilor anterioare, au declarat surse pentru Reuters.
Amploarea acestui ultim efort al Beijing-ului de a susține yuanul va fi semnificativă și ar putea oferi un nivel minim pentru moneda chineză, notează Reuters.
Stabilitatea yuanului este considerată mult mai importantă pentru a doua cea mai mare economie a lumii
Suma de dolari care urmează să fie vândută nu a fost încă decisă, dar Reuters a spus că va implica în primul rând rezervele valutare ale băncilor de stat. Filialele offshore, inclusiv cele cu sediul în Hong Kong, New York și Londra, au primit ordin să examineze deținerile offshore de yuani și să verifice dacă rezervele în dolari sunt pregătite.
O monedă mai slabă este văzută, în general, ca o veste bună pentru exporturile chineze, dar stabilitatea sa este considerată mult mai importantă pentru a doua cea mai mare economie a lumii și pentru restul lumii. Pentru piețele emergente, yuanul a fost o ancoră-cheie constantă.
Banca Populară a Chinei a relxat ratele dobânzilor pentru a relansa creșterea într-o economie pusă la pământ de blocajele anti-Covid, în vreme ce Rezerva Federală a SUA s-a mișcat agresiv în sens opus în încercarea de a controla inflația.
Fed a declanșat un „război valutar invers”
Yuanul a scăzut cu 0,9%, la 7,1340 față de dolar și pare să intre în cel mai mare declin anual, din 1994, după ce a pierdut mai mult de 11% până în acest an.
La începutul acestei săptămâni, yuanul offshore al Chinei s-a depreciat săptămâna aceasta la un nivel record în raport cu dolarul. Calea aleasă de Rezerva Federală a SUA în acest an a condus dolarul la maximele ultimilor 20 de ani, punând presiune asupra altor bănci centrale și declanșând un „război valutar invers”. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a recunoscut că aprecierea dolarului ar putea aduce provocări pentru economiile emergente, în special pentru cele cu datorii mari în dolari.
Recenta scădere a yuanului a stârnit îngrijorări
În timp ce o monedă mai slabă poate fi uneori benefică, deoarece înseamnă că exporturile se ieftinesc, recenta scădere a yuanului, sub pragul psihologic de 7 pe dolar, a stârnit îngrijorări.
Banca Mondială a avertizat că economia globală se îndreaptă spre recesiune și că am putea asista la „un șir de crize financiare în piețele emergente care ar produce efecte de durată”. Mesajul Băncii Mondiale vine pe fondul nivelului record al împrumuturilor acordate de FMI țărilor cu probleme economice, nivel care a atins la sfârşitul lunii august 140 de miliarde de dolari.