Lira sterlină a coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani în raport cu dolarul american, din cauza ameninţării în creştere că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord bilateral, pe 31 octombrie, relatează agenţia EFE.
Moneda americană era cotată luni după-amiaza la 1,2258 dolari, cu 1% mai puţin faţă de ultima sesiune, situându-se sub 1,23 dolari pentru prima dată începând din martie 2017.
Lira s-a depreciat, de asemenea, cu 1,02% în raport cu euro, până la 1,1016 euro.
Moneda Marii Britanii era cotată la 1,50 dolari pe 23 iunie 2016, când a avut loc referendumul la care 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE.
Lira sterlină a scăzut luni din cauza faptului că Executivul britanic, condus de conservatorul Boris Johnson, a dat asigurări că Marea Britanie va ieşi din blocul european la data stabilită, cu sau fără un acord cu Bruxelles-ul.
La finele săptămânii trecute, ministrul însărcinat cu pregătirile pentru „un Brexit dur”, Michael Gove, a afirmat că Executivul lucrează în ipoteza că nu va fi un acord, din cauza dificultăţii ca UE să accepte renegocierea celui stabilit cu Theresa May.
La rândul său, ministrul Economiei, Sajid Javid, a declarat presei că ministerul său are ca prioritate alocarea de bani pentru pregătirea ţării şi a companiilor pentru o ieşire fără acord şi perioadă de tranziţie.
Deprecierea lirei a impulsionat Bursa din Londra, unde sunt cotate multe companii care încasează în dolari – al cărei indice principal a crescut cu 2,08%, până la 7.706,45 puncte.