Cutremur valutar în România: Euro sare pragul de 4,9 lei şi creşte în cel mai rapid ritm
Euro a atins astăzi un maxim al ultimelor trei săptămâni în raport cu dolarul, iar lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel din această lună, în timp ce oficialii Băncii Centrale Europene au pledat în favoarea unei noi înăspriri monetare agresive.
Banca Națională a României (BNR) a cotat un euro la 4,9047 lei, în creştere cu 0,23%. În același timp, un dolar a fost cotat la 4,8284 lei, în scădere cu 0,5%.
Euro a urcat până la 1,0130 dolari la începutul tranzacțiilor asiatice, înainte de a se tranzacționa cu 0,32% mai puternic decât vineri, la 1,0079 dolari.
Lira sterlină a urcat la 1,1681 dolari, iar ultima dată a fost cu 0,23% mai mare la 1,1610 dolari.
Dobânda cheie ar putea fi majorată
Factorii de decizie ai BCE văd un risc tot mai mare de a fi nevoiți să majoreze dobânda cheie la 2% sau mai mult pentru a limita inflația record din zona euro, au declarat surse pentru Reuters.
Într-un interviu acordat unui post de radio german la sfârșitul săptămânii, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că, dacă situația prețurilor de consum nu se schimbă, „trebuie să urmeze alți pași clari”.
Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu șase omologi importanți, a fost puțin schimbat la 108,78, menținându-se aproape de aceste niveluri după ce a scăzut de la un maxim de două decenii de 110,79 atins miercuri.
În ședința precedentă coborâse la cel mai scăzut nivel din 30 august, la 108,35.
Investitorii sunt precauți înainte de raportul de mâine privind inflația din SUA, chiar dacă oficialii Fed au continuat vineri, ultima zi în care se pot face astfel de comentarii înainte de o perioadă de întrerupere care precede deliberările Comitetului Federal pentru Piața Deschisă.
Guvernatorul Fed, Christopher Waller, a declarat că susține „o creștere semnificativă la următoarea noastră ședință”, în timp ce președintele Fed din St Louis, James Bullard, și-a reiterat apelul pentru o majorare de 75 de puncte de bază.
Dolarul s-a apreciat față de yen
Între timp, dolarul s-a întărit cu 0,36%, până la 143,215 față de yenul sensibil la cursul de schimb, îndreptându-se din nou spre un zenit de 24 de ani, la 144,99, de miercuri.
Oficialii japonezi au făcut din nou aluzie la o intervenție în weekend, un înalt purtător de cuvânt al guvernului declarând într-un interviu acordat unei televiziuni locale că administrația trebuie să ia măsurile necesare pentru a contracara scăderile excesive ale yenului.
Cu toate acestea, analiștii se îndoiesc că intervenția ar funcționa fără sprijinul Fed și al altor bănci centrale, având în vedere că Banca Japoniei este singura dintre piețele dezvoltate care continuă să aplice măsuri de stimulare.
În altă parte, dolarul australian a scăzut cu 0,23%, la 0,6831 dolari, în timp ce kiwi-ul neozeelandez a scăzut cu 0,07%, la 0,6099 dolari.
Bitcoin a scăzut cu 0,4% până la 21.750 de dolari, după ce a urcat pentru scurt timp la 22.350 de dolari pentru prima dată din 19 august, în timp ce criptomoneda încearcă să își găsească echilibrul după ce săptămâna trecută a revenit de la minimul ultimelor aproape trei luni, de 18.540 de dolari, scrie RTE.