Cutremur valutar în România! Anunțul venit chiar acum de la BNR

dolari

SURSA FOTO: Unsplash

Banca Națională a României (BNR) a venit cu noul curs valutar pentru miercuri, 7 septembrie. Noile date arată că dolarul american a crescut din nou, trecând ușor de pragul de 4,9 lei. De asemenea, moneda americană s-a apreciat cu aproape 2 procente de la începutul acestuia an.

Cutremur valutar: Moneda americană  a depăşit pragul de 4,9 lei

Dolarul american a crescut cu 1,1 procente în cursul zilei de miercuri, 7 septembrie, depășind ușor pragul de 4,9 lei. Banca Națională a României (BNR) a afișat un curs valutar de 4,903 lei/dolar și de 4,858 lei/euro.

Încă de la începutul acestui an, moneda europeană s-a depreciat cu aproape două procente față de moneda națională, în timp ce dolarul s-a apreciat cu 12 procente față de leu. Amintim că la începutul lunii ianuarie a acestui an, un euro era cotat la 4,946 lei și un dolar era cotat la 4,377 lei.

Un euro este cotat la 0,99 dolari pe piețe externe, asta după ce moneda americană s-a apreciat puternic în ultimele săptămâni, scrie presa internațională, iar acest lucru se vede foarte ușor în prețul ridicat al produselor din import și în creșterea inflației în alte piețe.

Toate drumurile duc spre un dolar puternic

Potrivit unui sondaj Reuters, dolarul va rămâne o forță de luat în seamă în restul acestui an și în următorul, pe măsură ce ratele dobânzilor din SUA vor crește, iar economia va avea performanțe mai bune decât cele ale colegilor săi, fiind întărit de atracția sa de refugiu atunci când investitorii aleg să se îngrijoreze.

Susținută de o economie americană puternică, care continuă să creeze locuri de muncă într-un ritm care se bucură de consens, Rezerva Federală și-a intensificat lupta împotriva inflației prin creșterea ratelor dobânzilor mult mai rapid decât majoritatea colegilor săi. Acest lucru a ajutat dolarul să înregistreze una dintre cele mai bune performanțe din cel puțin un deceniu.

Indicele dolarului, care a crescut cu aproximativ 15% în acest an, a atins marți un nou maxim al ultimelor două decenii, de 110,55.

Având în vedere că majoritatea rezultatelor, cum ar fi diferențele mai mari între ratele dobânzilor și mișcările de refugiu sigur, sunt de așteptat să favorizeze dolarul, este probabil ca moneda să rămână puternică pentru mai mult timp.

Dolarul va rămâne puternic până la finalul acestui an

„Dolarul de acum și cel puțin până la sfârșitul anului va rămâne mai puternic în general”, a declarat Roberto Mialich, strateg pentru valute la UniCredit.

„În actuala conjunctură, Fed, concentrându-se mai mult pe creșterea economică decât pe inflație, ar fi probabil singurul motiv pentru care dolarul și-ar putea schimba tendința actuală… de asemenea, dolarul ar putea beneficia și de statutul său de monedă de refugiu.”

Dar dincolo de 2022, se așteaptă ca dolarul să renunțe la o parte din aceste câștiguri de până acum, a arătat sondajul Reuters din 1-6 septembrie, realizat în rândul a 70 de strategi de schimb valutar.

Cu toate acestea, aceste câștiguri preconizate pentru alte monede nu ar ajunge să compenseze pierderile actuale de până acum.