Cursul de schimb va ajunge la 5,05 lei/euro în următoarele 12 luni

Experții de la compania de fintech iBanFirst susțin că mai multe economii se află în pragul colapsului. De exemplu, sunt vizate țările care fac parte din zona euro, Marea Britanie, precum şi ţările a căror bulă imobiliară a continuat să crească în ultimii ani, precum Canada şi Australia.

În schimb, SUA ar putea evita o recesiune dacă sectorul imobiliar, care reprezintă 5% din creşterea economică americană, nu se va clătina în perioada următoare.

iBanFirst subliniază că scăderea momentană a preţurilor reflectă o ajustare a pieţei, dar nu un colaps al acesteia.

China nu va reprezenta un motor de dezvoltare în cursul anului următor

De asemenea, estimările realizate de companie arată că rata de creştere economică a Chinei ar putea să încetinească semnificativ în 2023, la aproximativ 3%.

Obiectivul Guvernului chinez este să ajusteze economia, care în prezent este penalizată de strategia zero-Covid şi de greutatea cu care se desfăşoară restructurarea pieţei imobiliare, începută în septembrie 2021.

În acest context, investitorii anticipează o pierdere totală de 130 de miliarde de dolari generată de incapacitatea de plată a dezvoltatorilor chinezi.

În opinia experţilor iBanFirst, dolarul american este supraevaluat faţă de majoritatea monedelor

Experţii de la iBanFirst sunt de părere că dolarul este supraapreciat cu aproximativ 28% faţă de euro. Chiar dacă unii analişti vorbesc despre posibilitatea unei noi intervenţii coordonate pe piaţa valutară din partea principalelor ţări dezvoltate, acest lucru rămâne la nivel ipotetic pe termen scurt.

„Suntem încă departe de nivelurile supraevaluate de atunci, prin urmare este mai probabil să asistăm la intervenţii individuale ale băncilor centrale, pentru a limita deprecierea monedelor lor naţionale”, este scris în studiul realizat de iBanFirst.

Totodată, cursul de schimb euro/dolar va avea o tendinţă de creştere pe parcursul anului 2023, începând de la pragul de 0,90 dolari/euro în primul trimestru, la 1,05 dolari/euro la 6 luni, urmând ca până la finalul anului să atingă vârful de 1,08 dolari/euro, scrie iBanFirst.

iBanFirst estimează o depreciere a leului

iBanFirst estimează o depreciere a monedei naţionale în următorul an în raport cu euro. Așadar, cursul mediu anticipat pentru orizontul de 6 luni este de 4,95 – 4,98 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni acesta este de 5,03 – 5,05 lei pentru un euro.

„În cursul anului viitor, companiile internaţionale vor activa în continuare într-un mediu de afaceri extrem de volatil, fiind predispuse riscurilor valutare. Pentru a-şi menţine competitivitatea pe pieţele externe, acestea trebuie să anticipeze fluctuaţiile pieţei, să elaboreze scenarii de prognoză pe termen mediu şi lung şi să aibă în vedere implementarea unei strategii de acoperire a riscurilor.

Echipa noastră de specialişti forex vine în întâmpinarea companiilor de import – export cu know-how-ul necesar şi cu instrumente de hedging personalizate pentru a le sprijini să depăşească provocările cu care s-ar putea confrunta în operarea tranzacţiilor transfrontaliere.

Pe măsură ce vom observa o reducere a inflaţiei, leul va slăbi în raport cu moneda europeană. Considerăm aprecierea recentă a leului ca fiind una tranzitorie, direct influenţată de intrările investitorilor străini în titluri de stat, denominate în lei, dar şi de managementul riguros al lichidităţii practicat de către Banca Naţională a României”, a explicat Alin Latu, country manager iBanFirst România.