Cutremur valutar în România! Ce se va întâmpla cu moneda națională? Au anunțat chiar acum

bani

Sursă: Dreamstime

Cutremur valutar în România! Un sondaj CFA România arată că peste 80% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în perioada următoare. Același sondaj mai relevă că peste 70% dintre respondenți sunt de părere că prețurile proprietăților rezidențiale din marile orașe vor înregistra o scădere.

Cutremur valutar în România! Ce se va întâmpla cu moneda națională? Au anunțat chiar acum

Asociația CFA România a efectuat un sondaj în cadrul căruia, peste 83% dintre participanți au precizat că se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în comparație cu valoarea actuală.

Pe acest fond, valoarea medie a anticipațiilor pentru următoarele 6 luni este de 5,0000 lei pentru un euro, în timp ce, pentru următoarele 12 luni, valoarea medie este de 5,0652 lei pentru un euro. În oricare dintre cazuri, se poate observa o ușoară scădere față de exercițiul financiar din luna august.

79% dintre respondenți sunt de părere că prețurile proprietăților rezidențiale din marile orașe vor înregistra o scădere, în timp ce nimeni nu crede că vor exista creșteri ale prețurilor în acest domeniu.

Mai mult, peste 83% sunt de părere că prețurile sunt supraevaluate, în timp ce nimeni nu consideră că ele sunt sub-evaluate.

Deficitul bugetar scade pentru acest an

Același sondaj mai arată că deficitul bugetar de stat anticipat pentru acest an scade la 6,6 procente, iar pentru anul viitor acesta este estimat la 5,8 procente.

Nu în ultimul rând, evoluția anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 4,5 procente, în timp ce, pentru anul viitor, valoarea anticipată de creștere în acest sens ete de 1,6 procente.

CFA România mai arată că datoria publică în PIB este estimată în creștere, ajungând la 57% în următoarele 12 luni.

Sondajul este, de fapt, un indicator prin care se cuantifică anticipațiile analiștilor financiari

Acest sondaj este realizat lunar de către Asociația CFA România, iar prima dată a fost publicat în urmă cu 11 ani. Sondajul reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii, precum și anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.