Curs valutar. Crește euro în România

Curs valutar. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut cu 1,3 puncte, până la 55,5 puncte în luna iulie a acestui an. Previziunile privind cursul de schimb indică faptul că leul se va deprecia față de euro în următoarele 12 luni. El va ajunge la o valoare de 5,0798 lei pentru fiecare euro. Mai precis, o rată a inflației de 7,5%.

„Componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică a continuat să scadă.

Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă.

Consistentă cu această evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Acest lucru a fost cauzat de componenta care măsoară situația actuală, care a crescut cu 5 puncte, ajungând la 72,1 puncte.

Cu toate acestea, componenta indicatorului care măsoară situația actuală a continuat să se înrăutățească și a scăzut în cele din urmă la 47,1.

Un euro va costa mai mult

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, previziunile participanților cu privire la stabilitatea cursului de schimb sunt puțin mai pozitive decât în urmă cu un an.

73% dintre aceștia se așteaptă ca leul să se aprecieze în următoarele 12 luni față de nivelul său actual. Luna trecută, 94% credeau acest lucru.

Prin urmare, pentru orizontul de 6 luni, rata medie proiectată este de 4,9964 lei pentru fiecare euro.

Pentru orizontul de 12 luni, rata medie proiectată este de 5,0798 lei pentru fiecare euro. Rata este în scădere față de anul trecut.

Leu euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Scădere a valorii locuințelor

39% dintre participanți au prezis o scădere a valorii proprietăților rezidențiale din orașe. 58% au prezis o stabilitate în următoarele 12 luni.

27% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt destul de justificate, în timp ce 62% cred că acestea sunt supraevaluate.

Se anticipează că bugetul de stat din acest an va avea un deficit de 5,7%. Pentru 2023 se anticipează o creștere reală a PIB-ului de 2,8%. În următoarele 12 luni, se anticipează că datoria publică, ca proporție din PIB, ar urma să crească la 54%.