Inflația va rămâne de două cifre în 2023. Un euro va ajunge la 5,1 lei

Estimările pentru anul viitor ale leului nu sunt prea bune. Analiștii de la asociația CFA România spun că moneda românească se va deprecia până la un curs mediu de 5,1021 lei/euro în următoarele 12 luni.

În același timp, rata anticipată a inflației va avea o valoare medie de 10,68%, puțin mai mare față de prognoza anunțată în cursul lunii octombrie a acestui an.

Vicepreședintele Asociației CFA România spune că anticipatiile inflaționiste au reintrat pe trendul crescător, subliniind că inflația va fi de două cifre pe tot parcursul anului viitor.

“Anticipatiile inflaționiste au reintrat pe trendul crescător, acestea aratand o inflație exprimata în două cifre pentru întreg anul urmator”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Un curs de 5,0279 lei/euro în următoarele 6 luni

Datele colectate de această asociație în luna noiembrie a acestui an arată că un număr ridicat de analiști sunt de părere că, în următoarele 6 luni, cursul va fi de 5,0279 lei/euro.

CFA are și un indicator de încredere macroeconomică – acesta a crescut marginal la valoarea de 33,7 puncte, fiind influențat de creșterea cu 2,2% a componentei de condiții curente, dar și de scăderea cu 0,5%a componentei de anticipații.

Deficitul bugetar pentru 2022 a atins valoarea medie a anticipațiilor

Același sondaj mai arată că deficitul bugetului de stat pentru acest an a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,6%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 3,3% în scădere de la 4,5% în prognoza anterioară.

Pentru anul viitor este așteptată o creștere reală de 1,3% a PIB-ului.

Inflația își va pune amprenta asupra consumului de anul viitor.

“Reducerea puterii de cumparare datorata inflatiei isi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. In aceste conditii si anticipatiile de crestere economica pentru anul 2023 s-au redus, acestea inregistrand o valoare de 1,3%”, adaugă Adrian Codirlasu.

Indicele ROBOR la 3 luni, preconizat să scadă ușor

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 8,22% în următoarele 12 luni, în scădere uşoară, de la 8,39% în exerciţiul anterior.

Datoria publica in PIB este anticipată sa se majoreze la 56% in următoarele 12 luni.