Cutremur valutar în România! S-a anunțat la cât va ajunge moneda euro

Sursă: Dreamstime

Șoc valutar în România! Specialiștii au venit cu vești proaste în ceea ce privește moneda euro. Aceștia sunt de părere că până la finalul anului, moneda europeană va ajunge la 5 lei. Cine sunt cei mai afectați?

Șoc valutar în România! Euro ar putea ajunge până la 5 lei. Cine vor fi cei mai afectați

Moneda euro trece din nou prin schimbări. În ultima lună, aceasta a atins minimul ultimilor doi ani. Acum, moneda a intrat din nou pe un trend ascendent, iar specialiștii spun că acesta se va păstra și în perioada următoare.

„Undeva 1-2 la sută depreciere pe an, ceea ce înseamnă că la final de an tindem către 5 lei pe euro, iar anul următor către 5,05, poate chiar 5,1 lei pe euro la finalul lui 2023”, spune Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” de la Digi24.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință

Intrarea pe un trend ascendent al monedei europene vine la scurt timp după ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu 0,75 puncte, considerat un procent istoric. Astfel, încrederea investitorilor în această monedă a crescut.

Analistul economic Claudiu Vrînceanu spune că românii cei mai afectați sunt cei cu rate în euro și cu chirii în euro. Totuși, el spune că această majorare se va vedea și la raft, al produsele care provin din Uniunea Europeană.

„Sunt afectați cei care au ratele în euro, chiriile în euro, de asemenea foarte multe servicii sunt negociate în moneda europeană, dar vom vorbi și despre efecte la raft. Majoritatea bunurilor importate din Uniunea Europeană sunt cele alimentare și vom vedea o presiune în continuare pe inflație și pe creșterea prețurilor”, arată analistul economic Claudiu Vrînceanu.

Nu vor exista efecte negative

Pe de altă parte, Banca Națională a României (BNR) spune că această apreciere nu va veni cu efecte negative în perioada următoare.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt de la Banca Națională a României (BNR) a declarat că aceste evoluții sunt considerate ca fiind mai puțin semnificative.

„Evoluțiile de acum noi le considerăm mai puțin semnificative, au exprimat o situație de piață în luna august, când am avut mai multe intrări de valută în țară și o situație de piață acum, care reflectă noile decizii ale Băncii Centrale Europene de majorare a dobânzii pentru moneda europeană”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Creșterea euro are și o parte bună – exportatorii români vor fi ajutați, pe termen scurt, de această majorare.