Potrivit analiștilor financiari de la Asociația CFA România, rata medie a inflației pentru perioada de 12 luni este prognozată la 8,62%, însoțită de devalorizarea leului, în medie la 5,0390 lei pentru un euro.
Pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiștilor (81%) anticipează o rată sub 5 lei pentru un euro, media estimată fiind de 4,9815 lei pentru un euro.
În februarie, indicatorul lunar de încredere macroeconomică al CFA România a urcat la 53,2 puncte, în creștere cu 9,9 puncte. Impulsul a fost susținut de o creștere de 9,1 puncte a componentei privind condițiile actuale și de o creștere de 10,2 puncte a componentei privind așteptările.
Vicepreședintele Asociației CFA România a mai spus că Indicatorul de Încredere al instituției a continuat să crească, influențat de știrile pozitive de reducere a diverselor prețuri, dar și de revizuirea pe plus a proiecțiilor de creștere economică în mai multe părți.
Adrian Codirlaşu a mai spus că Indicatorul de Încredere al CFA România a marcat o creștere semnificativă a ambelor sale componente
„Pe fondul știrilor pozitive de reducere a prețurilor diverselor tipuri de energie, și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate cât și în țările emergente, Indicatorul de Incredere al CFA România și-a continut creșterea. În luna februarie, Indicatorul a marcat o creștere semnificativă a ambelor sale componente. Un alt impact al scăderii prețurilor energiei este reducerea anticipațiilor inflaționiste la minimul ultimelor 10 luni”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA Vicepreşedinte al Asociatiei.
Prețurile locuințelor din orașe vor rămâne constante, spun peste jumătate din respondenții sondajului CFA România
Referitor la traiectoria prețurilor proprietăților rezidențiale din zonele urbane, 52% dintre respondenții sondajului CFA anticipează că acestea vor rămâne constante, în timp ce 43% prevăd o scădere în următoarele 12 luni. În plus, 62% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce o treime le consideră ca fiind la un preț rezonabil.
Deficitul estimat al bugetului de stat pentru acest an este de 5,1%, în timp ce rata estimată de creștere a PIB-ului real pentru 2023 a crescut la 2,4%, depășind prognoza din anul precedent.
Se preconizează că datoria publică în PIB va crește la 57% în următorul an.