Moneda americană a fost ”regele” lumii financiare chiar imediat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În vremuri tulburi, așa cum se întâmplă azi, când dezastrele se țin lanț – de la un război în toată regula până la o penurie paralizantă de alimente și până la escaladarea conflictelor sociale și creșterea inflației, această putere a dolarului va aduce mai multe probleme pentru oamenii din întreaga lume, informează Cnbctv.

Dependența excesivă a lumii de dolarul american este cea mai mare parte a problemei

Unul din motive ar fi că, în multe țări, în special în Europa și Asia, băncile centrale au crescut ratele dobânzilor pentru a reduce inflația. Dependența excesivă a lumii de dolarul american este cea mai mare parte a problemei.

Nu doar președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, cer ca o alternativă la dolarul american să fie utilizată pe scară largă în comerțul și investițiile internaționale. Și alte voci influente din întreaga lume, din spectrul politic, care cer acest lucru.

„China plus one strategy”

Când o Chină autoritară dădea semne că vrea să devină mai bogată și mai puternică, lumea democratică a convenit asupra necesității de a-și diversifica afacerile într-un mod în care să nu se bazeze prea mult pe China. S-a numit ”China plus one strategy”.

De aceea, este nevoie ca lumea să recunoască acum problemele create de dolarul american, fiind singura monedă percepută ca sigură când lumea trece prin vremuri tulburi. Când banii rulează pentru acoperire, ar trebui să aibă și o strategie ”dollar plus one”.

Creșterea nestăpânită a dolarului agravează problema inflației în țări mai puțin dezvoltate precum India. A crescut costul împrumuturilor și plăților dobânzilor pentru economiile europene cu datorii mari, precum Grecia, Irlanda și Portugalia.

Chiar și pentru SUA, cei care fac importuri vor avea de suferit

Cu cât dolarul crește mai mult, cu atât devine mai ieftin pentru companiile americane să-și schimbe locurile de muncă în alte țări. Mai puțini dolari pot cumpăra mai multe lucruri în valute care sunt evaluate mai puțin.

Analiza dominației dolarului din lume arată că a scăzut ca monedă de rezervă internațională de la 70% la aproape 60% (59% mai exact), din anul 2000 și până în 2022, adică în peste 22 de ani. Conform FMI, un sfert din scăderea dominației dolarului ar fi cauzată de moneda Chinei, renminbi.

La sfârșitul anului 2021, existau rezerve de monede netradiționale în lume, de aproximativ 10%. Doi factori au dus la erodarea dominației dolarului în lume. În primul rând este creșterea lichidității în mai multe valute din afara celor patru dominante (dolar, lira sterlină, yen și euro).