Cutremur valutar fără precedent! Ce s-ar putea întâmpla din cauza războiului din Israel

sua dolar american recesiune

SURSA FOTO: Dreamstime

Efectele războiului și ale inflației ar putea băga în vrie piețele financiare americane, forțând China să se „decupleze” complet de dolarul american, care astfel s-ar putea prăbuși.

Escaladarea războiului din Orientul Mijlociu ar putea fi paiul care va înțepa și va sparge balonul pentru dolarul american. Pe măsură ce prețurile petrolului cresc și deficitul bugetar al SUA se extinde, randamentele obligațiunilor vor crește și ele. Este posibil ca acest lucru să facă să explodeze bulele imobiliare și de acțiuni din SUA, apoi pretutindeni.

Odată ce acel „cârlig” se va rupe, dolarul american se va prăbuși

Surplusul comercial și inflația salarială a Chinei nu vor face decât să adauge presiune asupra dolarului. Odată ce acel „cârlig” se va rupe, dolarul american se va prăbuși.

Nu există nicio îndoială că SUA se confruntă cu o super-bulă, scrie Scmp.com.

Prețurile activelor americane sunt extrem de supraevaluate, datoria este pe o cale nesustenabilă, iar paralizia politică face improbabilă orice ajustare semnificativă a politicii. Deficitul fiscal structural se ridică deja la aproape 2 trilioane de dolari.

Conflictul din Orientul Mijlociu ar putea înclina balanța

Întrucât angajamentul Chinei de a menține yuanul într-o bandă de tranzacționare îngustă în raport cu dolarul american, „cârligul său” formează un scut de protecție împotriva temerilor pieței valutare privind un colaps al dolarului, piața obligațiunilor suportând toată presiunea.

Dar conflictul din Orientul Mijlociu, care riscă să escaladeze, ar putea înclina balanța.

În funcție de gradul perturbării petrolului din Golful Persic, prețurile țițeiului Brent ar putea crește. Inflația va crește, iar băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, vor trebui să se concentreze, din nou, pe scăderea prețurilor, îngreunând salvarea pieței datoriilor.

Între timp, masa monetară globală ar putea crește cu trilioane de dolari. După 11 septembrie, SUA au cheltuit aproximativ 6 trilioane de dolari în războaiele care au urmat, din Orientul Mijlociu. Acum s-ar putea să repete acest lucru. Un astfel de cufăr de război înseamnă un împrumut și mai mare: randamentele obligațiunilor ar putea crește până la două cifre.

Lipsa structurală a forței de muncă din China prevestește o inflație a salariilor

Deocamdată, randamentele rămân sub creșterea nominală brută, de aproximativ 6%, deci mai mici decât „costul capitalului”. Dar este puțin probabil ca randamentele în creștere ale obligațiunilor să încetinească împrumuturile SUA, atunci când există presiuni politice puternice. Este posibil ca SUA să continue să vândă obligațiuni, până când cererea se va prăbuși.

Apoi, dacă randamentele obligațiunilor americane ar ajunge la două cifre, bursele de acțiuni și imobiliare supraevaluate ale Americii ar scădea. Bursa americană este evaluată la 180% din PIB, de două ori mai mult decât norma istorică.

Un sistem financiar american care devine mai puțin stabil ar îngreuna posibilitatea Chinei de a lega yuanul de dolar. Doar sectorul auto al Chinei, din ce în ce mai competitiv, ar putea face ca exporturile să crească, ajungând la 20 de milioane de vehicule în 10 ani, creând un excedent comercial care va face ca dolarul american să nu fie sustenabil.

Lipsa structurală a forței de muncă din China prevestește și o inflație a salariilor. Acest lucru a fost stopat, temporar, de probleme economice ciclice. În cazul în care China nu își va stabiliza cursul de schimb, va experimenta o inflație masivă a salariilor în decurs de cinci ani.

Acest lucru ar permite mișcări mult mai mari ale dolarului. Distorsiunile masive din sistemul monetar global, care generează bule financiare, provin de la nivelul yuanului-dolar.