Cutremur financiar în România. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut anunțul. Ce ne așteaptă în următoarea perioadă după o inflație record și după explozia prețului la energie? Detalii de ultimă oră.
Cutremur financiar în România. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă. În cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Băncile Centrale şi calibrarea politicii monetare” şi „Central Banks and Monetary Policy Calibration”, acesta a vorbit despre actuala situație economică în care se află România.
Mugur Isărescu susține că BNR nu a avut altă soluție pentru a putea tempera prețul la energie, decât să pună un tampon de aceeași putere, mai exact cursul valutar.
El a explicat că aproape 80% din inflația din România o reprezintă direct sau indirect prețul la energie, motiv pentru care se cereau măsuri cât se poate de drastice. Totodată, el a mai explicat că odată cu această măsură a fost asumat și un risc extrem de mare.
Mugur Isărescu, despre schimbul valutar și inflația
„Nu poţi să te joci cu cursul de schimb, şi vă spun şi dumneavoastră şi am spus-o şi la începutul iernii, nici cu preţul la energie. Se duce în prea multe preţuri. Noi nu am avut altă soluţie acum de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie, 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeaşi putere de impact: cursul de schimb. Şi ne-am asumat un risc. Nu avem balanţă de plăţi excendentară”, a afirmat Isărescu.
Guvernatorul BNR a vorbit mai apoi și despre volumele lansate. Acesta susține că ele fac parte dintr-un proiect dedicat aniversării a 140 de ani la la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.
Cele zece volume conțin o serie de lucrări, dar și de studii elaborate de specialiștii băncii pe parcursul ultimelor decenii, a mai spus Mugur Isărescu, care adaugă că unele dintre ele sunt dedicate studiilor de politică monetară, în timp ce altele conțin studii de stabilitate financiară.
Totodată, acesta a mai adăugat că vor apărea și o serie de volume în limba engleză, dar care nu vor fi identice cu cele din limba română.
„După câte ştiţi, acum doi ani am sărbătorit 140 de ani de existenţă, noi Banca Naţională. Pentru a marca acest moment Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a aprobat publicarea în cadrul colecţiei Biblioteca Băncii Naţionale, seria nouă a colecţiei, a unui număr de 10 volume conţinând o selecţie de lucrări şi studii elaborate de specialiştii băncii pe parcursul ultimelor decenii.
Această serie reunită sub titlul aniversar 140 de ani este concepută a avea următoarea structură: 2 volume, unul în limba română şi unul în limba engleză reunind lucrări ale guvernatorului Băncii Naţionale, alte două volume dedicate studiilor de politică monetară, apoi ale două volume conţinând studii de stabilitate financiară, încă două studii dedicate problemelor de economie generală, câte unul în limba română şi în limba engleză. Aş sublinia când vor apărea că volumele în limba engleză nu sunt identice cu cele în limba română”, a spus Mugur Isărescu.