Cutremur de 6,3 grade în largul arhipelagului Vanuatu
Marți, 23 ianuarie 2024, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter în largul arhipelagului Vanuatu, Oceanul Pacific.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 37 de kilometri și la o distanţă de 44 de kilometri sud-vest de Port Vila. Seismul a avut loc la ora locală 01:33 (14:33 GMT). Din fericire, nu au fost emise alerte de tsunami și nici nu au fost raportate pagube materiale.
Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite anunțase, inițial, că seismul a avut magnitudinea de 6,5 grade.
În schimb, Centrul German de Cercetare în Geoştiinţe a informat că seismul a avut magnitudinea 6,4 grade.
De ce au loc cutremure în Vanuatu?
Vanuatu este un arhipelag format dintr-un lanț dublu de 13 insule principale și numeroase insule mai mici. Este situat în sud-vestul Oceanului Pacific. Insulele sale sunt atât de origine vulcanică, cât și de origine coraliană. Vanuatu este amplasată la aproximativ 800 de kilometri vest de Fiji și la aproape 1.800 de kilometri est de Australia.
Vanuatu se găsește în apropierea Cercului de Foc, o zonă caracterizată de o serie de falii seismice care înconjoară Oceanul Pacific, cunoscută pentru frecvența cutremurelor și erupțiilor vulcanice. Anual, sunt înregistrate peste 2.000 de evenimente seismice.
Această țară se confruntă și cu un sezon anual de ciclone, secete recurente și inundații. În plus, se confruntă și cu o creștere a nivelului mării.
Un alt cutremur a avut loc în Vanuatu
În octombrie 2023, a avut loc un alt cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter în Marea Coralilor, situat la aproximativ 63 km vest-nord-vest de Vanuatu.
Epicentrul cutremurului a fost la o adâncime de aproximativ 94 km. Trepidațiile ușoare au fost resimțite în mare parte din sudul Vanuatu și în părți din Insulele Loyalty din Noua Caledonie.
Nu au fost raportate pagube materiale sau victime imediate în urma cutremurului. Nu a fost emisă nici alertă pentru tsunami.
În contextul unui cutremur de această magnitudine, autoritățile locale ar putea decide să închidă temporar infrastructura de transport din zona afectată pentru a verifica eventualele pagube materiale. În timpul acestor închideri, este posibil să apară perturbări minore, dar serviciile sunt reluate rapid adesea. De asemenea, întreruperi ale serviciilor de utilități, mai ales în apropierea epicentrului cutremurului, pot să apară oricând.