Abandonaţi de stat, circa 8.000 de locuitori din şase sate din sudul Albaniei văd cum cutremurele de pământ s-au înmulţit de când o companie petrolieră canadiană a început să opereze în zona lor, motiv pentru care o acuză că provoacă seisme.
La lupta lor cotidiană pentru supravieţuire, se adaugă în ultimele zile serioasele daune provocate caselor lor de seisme. Locuitorii din zonă responsabilizează compania canadiană Bankers Petroleum, care gestionează unul dintre cele mai mari zăcăminte de ţiţei şi gaze de pe teritoriul european.
Cutremurele, frecvente din anul 2008, la patru ani de la venirea canadienilor, au cauzat duminică fisuri în zidurile a zeci de locuinţe din Zharrez, satul cel mai afectat de acest fenomen din zona petroliferă Patos Marinza, aflată la cca 150 km sud de capitala Albaniei.
"Într-o zi vor cădea casele peste noi. Am cerut ajutor şi nimeni nu ne bagă în seamă. Politicienii vin doar în campanie, nu existăm pentru ei", spune pentru Efe Tajar.
Ca şi pentru ceilalţi săteni, pentru Shpresa şi Nusret este imposibil să repare zidurile modestei lor case, în care trăiesc doar dintr-o pensie de invaliditate de 6.000 de leka (43 euro) pe lună şi din laptele singurei lor vaci. "Am trimis zeci de scrisori instituţiilor responsabile şi ne-au răspuns că seismele există. Dar nu îndăznesc să spun asta sătenilor", spune primarul Taulant Grembi.
Toată lumea îi învinovăţeşte pe canadieni care, pentru a extrage petrolul, provoacă explozii introducând ape reziduale sub presiune în subsol.
Se procedează astfel pentru a exploata puţul la maxim într-un timp scurt, spune Tajar Malaj, specialist petrolier. Aplicarea acestei metode provoacă riscul formării de mari goluri în adâncul pământului, ce ar putea provoca scufundarea unui sat întreg, adaugă el.
"Cum se explică faptul că toate seismele au fost verticale şi s-au întâmplat noaptea", întreabă Shpresa.
Iritaţi, ţăranii au asaltat duminica trecută zece depozite ale Bankers şi au vărsat sute de tone de ţiţei. Poliţia a arestat doi dintre ei, acuzaţi de ‘distrugerea proprietăţii’ şi de ‘participare la proteste ilegale’, în timp ce procuratura a deschis o anchetă pentru clarificarea fenomenului.
Bankers, cu sediul la Calgari (Canada), a calificat incidentul într-un comunicat ca fiind ‘nefericit’ şi a respins faptul că metoda exploziilor subterane ar putea provoca seisme. În favoarea sa, sunt seismologi care afirmă că aceasta este o zonă seismică şi că la 17 iunie s-au înregistrat două cutremure cu magnitudine de 3,4, chiar dacă la alte ore decât cele indicate de ţărani.
"A fost prima dată când a avut loc un act de vandalism la adresa firmei noastre. Dacă ar fi explodat gazele din depozite, consecinţele ar fi fost catastrofale", a declarat pentru Efe Omer Dashi, director de comunicaţii al Bankers.
Această firmă este cea mai mare producătoare petrolieră din Albania care, din 2004 când a obţinut concesiunea de exploatare a 600 de puţuri pentru 25 de ani, şi-a ridicat nivelul de extracţie la 15.000 de barili zilnic, de la 600 de barili pe zi cât pompa în 2004. Este vorba despre un ţiţei dens, care se extrage de la circa 1.500 metri adâncime prin tehnica de perforare rotativă şi se exportă în întregime.