Criza de pe piaţa creditelor ipotecare din Statele Unite a zdruncinat serios la Bursă companiile de real-estate din Europa Centrală şi de Est, deşi corelaţia dintre cele două pieţe imobiliare lipseşte cu desăvârşire.
Ceea ce părea la început să fie o problemă izolată şi uşor de rezolvat a sfârşit prin a provoca un cutremur la nivel global, afectând companii dintre cele mai diverse, cu sau fără vreo legătură cu cauza iniţială. Este vorba despre criza din piaţa creditelor imobiliare sub-prime din Statele Unite, ale cărei efecte le-au resimţit atât companii care au legătură, directă sau indirectă, cu situaţia, cât şi firme „nevinovate“ din acest punct de vedere.
Acţiunile firmelor de real-estate din Europa Centrală şi de Est cotate la bursa de valori au avut şi ele de suferit în urma prăbuşirii pieţei de profil din Statele Unite, chiar dacă nu există vreo corelaţie între cele două zone din acest punct de vedere.
Teama investitorilor şi reacţia lor emoţională, au dus la scăderi ale valorilor de piaţă ale companiilor din centrul şi estul Europei până sub valoarea activelor nete, preţul acţiunilor la bursă nefiind corelat deloc cu evoluţia preţurilor din imobiliare în aceeaşi perioadă.
Cel mai prost din acest punct de vedere stau companiile austriece, pentru care media indicatorilor preţ / valoare contabilă (P/BV) a ajuns la 0,79, o valoare extrem de scăzută, chiar şi pentru o piaţă matură. Iar dacă avem în vedere şi faptul că unele dintre ele au expuneri foarte mari pe Europa de Sud-Est, situaţia devine cu atât mai ciudată.
Cea mai mare companie regională din domeniul imobiliar, Immoeast, a ajuns la un preţ al acţiunilor de doar 75% din activul net estimat pentru finalul acestui an. Deşi, în mod normal, preţurile acţiunilor sunt mai mari decât activul net la companiile profitabile şi cu perspective, pentru că investitorii anticipează creşteri ale acestuia.
Situaţie ceva mai bună în estul Europei
Cel mai bine stau, din acest punct de vedere, companiile din Est, în frunte cu dezvoltatorul imobiliar polonez Globe Trade Centre (GTC), care are un raport P/BV de 1,29.
Compania românească Impact face notă discordantă, având o capitalizare de 6,25 ori mai mare decât activul net, chiar dacă a fost şi ea afectată, într-o oarecare măsură, de scăderi în această vară.
O analiză recentă a departamentului de cercetare al Erste Bank atrage, de altfel, atenţia asupra scăderilor nejustificate de preţ, recomandările de investiţii date de analiştii băncii austriace fiind foarte bune faţă de preţurile actuale ale acţiunilor imobiliare din centrul şi estul Europei.
Dintre cei patru jucători mai mari din zonă, trei au recomandări de cumpărare, iar unul de acumulare. Preţurile-ţintă sunt şi ele extrem de atractive faţă de cele la care pot fi cumpărate în prezent acţiunile pe pieţele pe care se tranzacţionează. Preţul acţiunilor Immoeast ajunsese joi, 25 octombrie, la 8,22 euro, iar preţul-ţintă estimat de Erste era de 11,7 euro, aşadar, o creştere anticipată de 42%, pe termen mediu.
CA Immo se tranzacţiona pe 25 octombrie la 12,24 euro, faţă de 16 euro preţ-ţintă (30% estimare de creştere), GTC la 51,5 zloţi faţă de 57,5 preţ-ţintă, iar Orco Property Group la echivalentul a 109 euro, faţă de 129 euro prognozaţi de Erste Bank. Analiştii Erste prevăd, de altfel, că în viitoarea perioadă cel mai bine vor rezista companiile concentrate pe dezvoltării imobiliare şi active în regiunea sud-est-europeană şi în spaţiul ex-sovietic.
Bani investiţi în est
27,6 miliarde de euro este volumul total al investiţiilor în imobiliare în Europa Centrală şi de Est în perioada 1999-2006, cu un ritm de creştere de aproape 100% anual. România a ajuns anul trecut pe locul patru, după Polonia, Rusia şi Cehia.