Performanţa fondurilor mutuale dă fiori reci investitorilor: randamentele faţă de sfârşitul lui 2007 sunt negative.

Criza financiară şi căderea burselor a lovit adânc în randamentele fondurilor mutuale. Valoarea unităţilor de fond a scăzut săptămâna trecută, în medie, cu 8%, raportat la cotaţiile de la finele anului trecut. La jumătatea lui ianuarie, pierderea medie se ridica la aproape 1%.

Situaţia s-a întors cu 180 de grade după ce, în 2007, fondurile mutuale erau vedetele instrumentelor de investiţii, afişând şi randamente de peste 30% la şase luni.

Din cele 32 de fonduri de investiţii monitorizate de Capital, doar şapte au avut randamente pozitive până la 24 ianuarie. Însă, chiar şi dintre acestea, cinci aveau câştiguri sub 1%.

Nici măcar fondurile de obligaţiuni n-au reuşit să se păstreze pe linia de plutire, existând două fonduri de obligaţiuni (Fortuna Gold şi BCR Clasic) care au trecut pe minus. Fondurile care plasează banii în acţiuni şi cele diversificate au afişat pierderi pe linie.

Măsuri de criză: scad expunerile pe acţiuni

87-10333-11mediudeafaceri04.jpgCea mai slabă evoluţie a avut-o fondul Star Focus, administrat de SAI Star – cu un minus de peste 19% faţă de începutul anului. Iar câştigul cel mai mare oferit de un fond de pe piaţă era la Europa Obligaţiuni, administrat de Pioneer Investmens (5%).

În medie, randamentele fondurilor de investiţii au scăzut cu 7% în săptămâna 17-24 ianuarie. Cei mai mari perdanţi au fost fondurile Star Focus (SAI Star), Premio (Pioneer), Napoca (Globinvest), BT Maxim şi BT Index (Banca Transilvania) şi Active Dinamic (Bancpost), ale căror randamente au scăzut cu peste 13%.

Pierderile înregistrate de fonduri sunt efect al prăbuşirii burselor. Nici cea de la Bucureşti nu a scăpat, indicele BET scăzând faţă de finele anului trecut cu peste 25%. „Fondurile au diminuat expunerea pe piaţa de acţiuni, cel puţin aşa am făcut noi, astfel încât să reuşească să afişeze scăderi sub cele de pe piaţa de capital“, explică Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management. Potrivit acestuia, scăderea randamentelor nu a atras retrageri ale investitorilor din fonduri, „ceea ce arată că investitorii au înţeles că e nevoie de plasamente pe termen mediu şi lung“.

Jucătorii din piaţă speră ca valorile mici la care au ajuns unităţile de fond să devină atractive pentru clienţi, care să prefere să cumpere când cotaţiile sunt mici şi să vândă când acestea înregistrează vârfuri.

«Fondurile au diminuat expunerea pe acţiuni pentru a-şi limita scăderea.»
Mihail Ion, Raiffeisen Asset Management