Potrivit specialiștilor de la Institutul pentru Fizica Pământului, până miercuri după-amiază au fost înregistrate în total 14 replici în urma cutremurului cu magnitudinea 5,2 din județul Arad. Dintre aceste replici, cinci au avut o magnitudine egală sau mai mare de 2. Experții explică faptul că cutremurele sunt cauzate de convergența și mișcarea de rotație a microplacii adriatice, care exercită o presiune directă asupra centurii Dinarice, afectând ulterior întreaga structură a blocurilor litosferice din Bazinul Panonic. Propagarea acestor cutremure este legată de activitatea seismică din Turcia, creând un lanț de cutremure care se extinde din estul Mării Mediterane.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a emis miercuri un comunicat de presă în care precizează că seismul care s-a produs marți seară în Crișana, județul Arad, a avut o magnitudine locală de 5,2 ML. Acesta a avut originea la o adâncime de 5,6 km, iar epicentrul a fost localizat în comuna Păuliș.
”Intensitatea macroseismică epicentrală a fost estimată la nivelul VII pe scara Mercalli. Seismul a fost puternic simţit de către populaţie în zona epicentrală, precum Păuliş, Arad, Lipova, şi chiar în oraşe mai îndepartate: Timişoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar şi în Serbia şi Ungaria. Până în momentul acestui comunicat, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului, din care 5 au avut o magnitudine ≥ 2 ML. Cea mai mare replică a atins magnitudinea de 3.2 ML, cu intensitatea III pe scara Mercalli”, afirmă specialiştii institutului.
Activitatea seismică are loc la granița dintre Bazinul Panonic și Munții Apuseni
Conform informațiilor furnizate, activitatea seismică în această zonă se produce la granița dintre Bazinul Panonic și Munții Apuseni. Această regiune particulară este marcată de prezența a două sisteme de falii orientate în direcția nord-vest-sud-est (NV-SE) și, respectiv, sud-vest-nord-est (SV-NE). În plus, există, de asemenea, falii locale care prezintă o orientare est-vest (E-V).
”Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic. Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanţ de seisme, direcţia de propagare începând din estul Mării Meditarane, acolo unde arcul de subducţie al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraş. Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducţie amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul şi până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanţului Munţilor Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic”, precizează reprezentanţii INFP.
Evenimentele din regiunea Târgu Jiu, evaluate în prezent
Experții afirmă că în prezent evaluează evenimentele din regiunea Târgu Jiu pentru a stabili dacă activitatea seismică din acea zonă a fost declanșată de evenimentele din Turcia.
”Cu toate acestea, putem confirma că aceste evenimente nu au avut influenţe asupra activităţii zonei seismice Vrancea”, menţionează ei.