Cutremurul de la granița dintre Turcia și Siria a fost urmat de aproximativ 6.000 de replici

Sursă: Twitter

Cutremurul terifiant de pe 6 februarie, de la granița dintre Turcia și Siria, a avut în jur de 6.000 de replici. Anunțul a fost făcut de către agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor naturale.

Cutremurul devastator care s-a produs pe 6 februarie în apropiere de graniţa dintre Turcia şi Siria a avut peste 6.000 de replici, a anunţat, duminică, 19 februarie, Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor naturale (AFAD).

Bilanțul deceselor în Turcia a depășit 46.000 de persoane

Directorul AFAD, Orhan Tatar, a precizat că au fost înregistrate replici seismice „la fiecare trei sau patru minute” după cutremurul iniţial. În jur de 40 dintre acestea au avut magnitudini de peste 5, a mai spus directorul AFAD, potrivit dpa. Specialiştii în seismologie se aşteaptă ca astfel de replici să se producă şi în perioada următoare, afectându-i pe „localnicii deja traumatizaţi”, a mai spus oficialul turc.

Acesta i-a îndemnat pe rezidenţii din zonele afectate să nu se apropie de clădirile avariate. De asemenea, autorităţile de resort încă analizează distrugerile produse la nivelul infrastructurilor strategice, inclusiv baraje de acumulare şi tuneluri, susține oficialul turc. Devastatorul seism de pe 6 februarie a ucis zeci de mii de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri şi a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuinţe în sud-estul Turciei.

Potrivit agenţiei de presă Reuters, bilanţul deceselor în urma cutremurelor a depăşit 46.000 de persoane. Oficialii din cele două ţări se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească în zilele următoare, pentru că numeroase persoane încă nu au fost identificate.

Un alt cutremur s-a produs astăzi și în România

Două cutremure, cu magnitudini de 3,3 şi 3,1 pe Richter s-au produs, duminică, 19 februarie, în judeţul Gorj, la un interval de trei minute, au arătat datele afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Așadar, specialiștii precizează că primul seism cu magnitudinea 3,3 s-a produs la ora locală 13:54, la o adâncime de 15 km, în apropierea următoarelor oraşe: 107 km nord-vest de Craiova, 112 km sud-vest de Sibiu, 145 km vest de Piteşti, 159 km sud-est de Timişoara, 179 km sud-est de Arad, 186 km sud de Cluj-Napoca, 207 km vest de Braşov.

Cel de-al doilea cutremur, de magnitudine 3,1, s-a produs la ora locală 13:57, la o adâncime de 5 km, în apropierea următoarelor oraşe: 107 km nord-vest de Craiova, 116 km sud-vest de Sibiu, 148 km vest de Piteşti, 157 km sud-est de Timişoara, 178 km sud-est de Arad şi 189 km sud de Cluj-Napoca.