Cutremurul din Nepal ar putea scădea cu 20% PIB-ul ţării

Costul economic al cutremurului devastator care a lovit sâmbătă Nepalul provocând moartea a 3.218 persoane şi rănind alte mii de persoane ar putea depăşi cinci miliarde de dolari, echivalentul a 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al acestei ţări sărace, susţin analiştii de la IHS, transmite CNBC.

'În condiţiile în care numărul morţilor şi al răniţilor creşte rapid, impactul economic asupra ţării este unul grav. Costul total pe termen lung al reconstrucţiei Nepalului utilizând standarde de construcţie adecvate pentru regiunile vulnerabile la cutremure majore ar putea depăşi cinci miliarde de dolari', a declarat economistul-şef pentru Asia-Pacific de la IHS, Rajiv Biswas.

 

Seismul cu magnitudinea de 7,8 grade care a zguduit sâmbătă Nepalul este cel mai devastator din ultimii 80 de ani. Cutremurul a dus la prăbuşirea mai multor clădiri şi case, a afectat drumurile şi infrastructura de comunicaţii.

'Standardele pentru construcţia de locuinţe în Nepal sunt extrem de reduse de aceea pagubele produse clădirilor au fost extrem de grave', a apreciat Rajiv Biswas. Acesta a adăugat că fiind o ţară extrem de săracă, Nepalul are o capacitate limitată de a finanţa eforturile de reconstrucţie.

Potrivit Băncii Mondiale, în 2013 Produsul Intern Brut per capita al Nepalului a fost de 694 de dolari, comparativ cu 1.497 de dolari în ţara vecină India şi 6.807 de dolari în China. În plus, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Nepalul are doar 2,1 medici şi 50 de paturi de spital pentru fiecare 10.000 de persoane.

'Un efort internaţional coordonat precum şi un program de reconstrucţie pe termen lung vor trebui să fie finanţat prin asistenţa ţărilor donatoare şi agenţiilor de dezvoltare sub managementul coordonat al instituţiilor internaţionale de genul Organizaţiei Naţiunilor Unite', a apreciat Rajiv Biswas.

Uniunea Europeană a oferit duminică Nepalului trei milioane de euro sub formă de ajutoare de urgenţă ca urmare a cutremurului devastator de sâmbătă, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, cipriotul Christos Stylianides. Ajutoarele de urgenţă ale Comisiei Europene vor acoperi cele mai urgente nevoi în zonele cele mai afectate, inclusiv apă potabilă, medicamente, adăposturi provizorii şi telecomunicaţii, a mai spus comisarul european. AGERPRES