Povestea Ancăi Dragu, a doua femeie ministru al Finanțelor din istoria României

Profesionist desăvârşit, Anca Dragu şi-a început cariera cu dreptul, ca angajat în Banca Naţională a României, după ce a terminat facultatea de Finanţe Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice. S-a specializat în economie internaţională la Universitatea George Washington, după care şi-a luat masteratul în Politici Publice şi Integrare Europeană la SNSPA. Totodată, Dragu are un doctorat în Economie la ASE, teza de doctorat având tema “Mecanisme pentru asigurarea stabilităţii financiare la nivel internaţional”.

A lucrat 11 ani ca economist-şef la biroul regional al Fondului Monetar Internaţional, fiind implicată în negocierile pe care statul român le-a avut cu instituţia financiară în cadrul acordului semnat în 2009.
În anul 2013, Anca Dragu a fost recrutată de Comisia Europeană ca analist economic în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe. A fost ministrul Finanţelor Publice, în guvernul condus de Dacian Cioloş, funcție pentru care a renunţat la jobul bine plătit de la Comisia Europeană. A fost a doua femeie în funcția de ministru al Finanțelor din istoria României. Mamă a unui băieţel în vârstă de 7 ani, Anca Dragu mărturiseşte că s-a întors în ţară din dorinţa de a pune umărul la ce înseamnă construcţia sănătoasă a României. Potrivit ei, „nu ai cum să nu reuşeşti în carieră dacă urmezi paşii fireşti şi corecţi”.
Cât a fost ministru Finanţelor a pus bazele informatizării sistemului electronic de plată a taxelor şi impozitelor şi a adus o serie de simplificări la Codul Fiscal, atât pentru companii cât şi pentru persoanele fizice. „Scopul Ministerului Finanțelor, al ANAF, nu e să închidă firme, ci să sprijine mediul de afaceri”, declara aceasta, în urmă cu câteva luni. În august 2016, Anca Dragu, aflând de nedreptatea făcută, dintr-o eroare, unui contribuabil, l-a sunat personal şi l-a chemat la discuţii. „Am văzut povestea online, am primit postarea lui de la un coleg, de la secretarul de stat Claudiu Vrânceanu, și de la vicepremierul Borc. Am citit povestea, m-a intrigat, nu este prima poveste de genul ăsta, din păcate, și l-am invitat la o discuție. Voiam să înțeleg mai bine prin ce trece o firmă, un start-up, firmă mică, care trebuie să obțină codul de TVA”, a spus Anca Dragu, la un post de televiziune.
Să fiu sinceră, l-am sunat și am spus: sunt Anca Dragu, am făcut și o pauză după „ministrul Finanțelor“, mă gândeam că poate omul nu mă crede, sau poate că nu e potrivit, dar a fost într-adevăr un gest spontan și o oarece revoltă pe care am simțit-o față de un sistem care aducea probleme unei firme serioase, unei firme care oferea locuri de muncă, unui bun contribuabil”, a explicat gestul său, ministrul Finanţelor. După întâlnirea cu aceasta, Valentin Radu, patronul firmei cu pricina a descris exact ce a simţit după această întâlnire. „Beneficiul major a fost că am văzut că sunt oameni care vor să schimbe procesul și sunt acolo pentru a transforma lucrurile în mai bine, nu pentru a sta în tot felul de discuții”, a spus contribuabilul.

Citiţi şi Povestea Gabrielei Firea, jurnalistul care a ajuns primar al Capitalei

Citiți și Povestea Ancăi Vlad, femeia care a creat "Farmacia Inimii, Catena"

Citiţi şi Povestea Laurei Codruţa Kovesi, femeia în care românii au cea mai mare încredere!

Site-ul capital.ro vă prezintă în fiecare zi din luna martie portretul unei femei de succes din România, extras din ultima ediţie a Top Capital 50 Femei de Succes, publicat la finalul anului trecut.