Scăderea bursei a lovit şi în fondurile mutuale. Cele mai afectate sunt fondurile de acţiuni, randamentele ajungând în unele cazuri şi la o treime din nivelurile înregistrate în iulie – vremea de glorie a bursei.
Creşterea unei unităţi de fond cu peste 30% de la începutul anului era un lucru obişnuit până în urmă cu câteva luni. Acum, investitorii care se pot lăuda cu randamente de 20% au de ce să se considere norocoşi. Căderea bursei a afectat din plin fondurile deschise, în special pe cele de acţiuni. Fondurile diversificate, care pe lângă acţiuni conţin şi titluri de stat, şi depozite, au fost lovite doar parţial. Astfel, în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie, toate cele 14 fonduri de investiţii de acţiuni au ieşit pe minus. Scăderea a fost, în medie, de 7%. Şi fondurile de investiţii diversificate au înregistrat scăderi ale randamentelor în ultima lună – de 2-4 procente. „Nu cred că fondurile deschise din România au ajuns la dimensiuni care să împiedice obţinerea unor randamente bune, dar în condiţiile în care toată piaţa se corectează, randamentele au de suferit. Să nu uităm, însă, că sunt din ce în ce mai multe fonduri care reuşesc să obţină randamente superioare indicilor“, spune Adrian Anghel, investment officer la SAI-SIRA.
Cine a investit 100.000 de lei în unităţi de fond la începutul anului, pe 19 noiembrie ar fi putut avea în cont aproape 125.000 de lei, dacă alegea fondul cu cea mai bună performanţă – KD Maximus. O alegere ghinionistă ar fi fost fondul Premio, care ar fi redus suma economisită cu aproape cinci procente în aceeaşi perioadă. Cei mai inspiraţi au fost investitorii care au plasat bani în fonduri la începutul anului şi i-au restras în iunie – iulie. Câştigurile din această perioadă au avut un nivel spectaculos – circa 30% în jumătate de an.
După iulie însă, randamentele fondurilor au început să scadă. Cea mai slabă performanţă a înregistrat-o, în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie, fondul Active Dinamic: o scădere de peste 13% pentru valoarea unităţii de fond. Mai bine s-a conservat, în schimb, valoarea unităţilor fondului Omninvest, care în perioada 19 octombrie -19 noiembrie a înregistrat o reducere de doar 2,15%, potrivit datelor de pe site-ul conso.ro. Cât va mai dura perioada nefastă? „Ne aşteptăm ca această tendinţă a pieţei să continue până în decembrie, când se derulează subscrierea la IPO Transgaz. Abia apoi putem vedea dacă vânzările agresive se datoreaza IPO-ului sau nu“, estimează Adrian Anghel.