Scăderea ratelor de fertilitate poate avea legătură cu poluarea cauzată de arderea combustibililor fosili, susțin cercetătorii danezi. În ultimii cincizeci de ani, nașterile au scăzut constant. Cercetarea s-a concentrat pe Danemarca, dar tendința este observată și în alte țări industrializate, potrivit The Guardian.
În prezent, unul din zece copii danezi se naște prin reproducere asistată și mai mult de 20% dintre bărbați nu vor putea avea niciodată copii, potrivit cercetătorilor. Această scădere a natalității pare să fi început la începutul industrializării. Experții au avertizat că tendința poate duce la un dezechilibru al populației, cu foarte puțini tineri care să susțină persoanele în vârstă.
„Trebuie să realizăm că știm prea puține despre infertilitatea în rândul populației, așa că următorul pas ar fi să aflăm de ce atât de multe cupluri tinere nu mai fac copii”, spune Niels Erik Skakkebæk, profesor la Universitatea din Copenhaga, autorul principal al studiului publicat în revista ”Nature Reviews Endocrinology”, scrie The Guardian.
Scăderea natalității este atribuită factorilor culturali și socioeconomici
Scăderea natalității este frecvent atribuită factorilor culturali și socioeconomici, cum ar fi creșterea accesului la nașterea planificată, contracepție și avort, precum și rolului femeilor în societate, având în vedere că tot mai multe sunt interesate de carieră. Datele arată însă că nașterile erau în cădere liberă și înainte de lansarea pilulei contraceptive, iar numărul total de avorturi a continuat să scadă de-a lungul anilor.
Creșteri ale infertilității din motive biologice
În schimb, numeroase cercetări au arătat rate în creștere ale infertilității din motive biologice, inclusiv peste 70.000 de cazuri anuale de cancer testicular, o calitate insuficientă a spermei și a ovulelor, menopauză prematură la femeile tinere și o creștere a numărului malformațiilor congenitale la sugari.
Combustibilii fosili au un efect negativ asupra sănătății reproducerii
Astfel de tendințe nu pot fi explicate genetic, deoarece evoluția are loc pe perioade mai lungi de timp și pe mai multe generații, așa că cercetătorii danezi îndeamnă comunitatea științifică să analizeze impactul expunerii mediului la poluanții chimici toxici, precum combustibilii fosili, care au apărut odată cu Revoluţia Industrială.
Combustibilii fosili, găsiți în materialul seminal
Combustibilii fosili sunt omniprezenți și au fost găsiți în sângele, urina, materialul seminal, placenta și chiar în laptele matern, precum și în țesutul gras. Mulți poluanți din combustibili fosili sunt perturbatori endocrini, ceea ce înseamnă că interferează cu sistemele hormonale ale organismului și au un efect negativ asupra sănătății reproducerii.
Studiile au arătat că, de exemplu, șoarecii suferă modificări genetice, care le afectează abilitățile de reproducere, când sunt expuși la perturbări endocrine din cauza unor substanțe chimice toxice. Deși cercetările pe oameni sunt rare, unele studii au arătat că substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin ar putea fi legate în mod substanțial de bolile reproducerii masculine.