Există un anumit tip de copac care este considerat o amenințare pentru alte plante și specii, precum și pentru fundația caselor. Potrivit Bestlife, un astfel de copac nu are ce căuta în grădină sau în parcuri, spun experții, care recomandă tăierea lor imediată.

Experții avertizează că și alte soiuri de plante, cum ar fi muștarul cu usturoi, o plantă bienală cu flori din familia muștarului, și cucuta, ar trebui să fie eliminate, dar acest copac invaziv face ca procesul de eliminare să fie puțin mai dificil.

De ce ”arborele puturos” este considerat un adevărat pericol

AILANTHUS ALTISSIMA (Cenușerul) sau, pe românește, ”arborele puturos” este considerat un adevărat pericol.

Potrivit Nature Conservancy, arborele foios a fost adus pentru prima dată în SUA din China, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Ca și alte plante invazive, acest copac are capacitatea de a se răspândi rapid.

Cum vă puteți da seama dacă aveți acest copac în grădină? Cenușerul poate fi recunoscut după frunze, care au tulpini lungi „cu o grămadă de lucruri mici cu aspect de frunze, care cresc de-a lungul ei”.

„Frunzele Cenușerului au foliole ascuțite, în formă de lance și au un miros foarte urât dacă le zdrobiți”, spune botanistul Charlees van Rees, adăugând că aceasta este o modalitate bună de a distinge copacul de speciile indigene.

Toxinele se află în seva, coaja, fructele și semințele arborilor

Cenușerul este un arbore extrem de toxic pentru speciile locale de arbori și plante perene. Experții spun că distruge coniferele și esențele de lemn tare (stejar, fag). Pe lângă faptul că este o specie extrem de prolifică, secretă chimicale care ucid plantele din jurul lor, toxinele aflându-se în seva, coaja, fructele și semințele arborilor.

Această specie se dezvoltă atât de amenințător încât în câteva luni poate să elimine orice altă plantă din jurul ei.

Teren de reproducere pentru insecte dăunătoare

„Agresivitatea acestei specii le face extrem de perturbatoare pentru vegetația existentă, perturbând grav structura habitatului pentru alte specii de plante și animale, dar și rețeaua trofică prin transformarea plantelor alimentare disponibile”, explică van Rees, adăugând că acest arbore acționează și ca teren de reproducere pentru insecte dăunătoare.

„Pe lângă impactul asupra ecosistemelor și speciilor native, Ailanthus are un miros destul de urât, așa că este și mai nociv”, adaugă expertul.

Cum poate fi distrus?

Potrivit lui van Rees, există diferite moduri de a aborda problema distrugerii acestui copac, în funcție de stadiul de viață în care se află. Când este tânăr, arborele poate fi scos din pământ, dar dacă aveți de-a face cu un copac mai bătrân, procesul devine complex. Acest lucru se datorează unei rădăcini pivotante, puternice și groase. De aceea, uneori este nevoie de îndepărtarea mecanică.

”Oamenii recurg de obicei la tăierea arborelui, dar este puțin probabil ca această operațiune să omoare planta, care se poate răspândi prin rădăcinile (numite ventuze) de sub pământ”, spune van Rees.

Pentru a ne asigura că această specie este ucisă, trebuie tăiate toate trunchiurile sau tulpina de deasupra solului. Apoi trebuie pulverizat erbicid direct pe tulpina tăiată, astfel încât să intre în țesutul vascular și apoi în rădăcină, susțin expertul.