de piata, euro alunecand pana la 41.086 lei, sub valoarea de 41.117 lei, cu care a fost incheiat anul trecut.Acest "dezinteres" poate fi pus si pe seama cresterii spectaculoase a pretului barilului de petrol, care pune in pericol tinta de inflatie pentru 2004. Cu un curs al dolarului mai mic, presiunea pe preturi scade corespunzator "la pompa". De altfel, saptamana trecuta, in presa au aparut informatii care indicau un pret al benzinei, pana la sfarsitul anului, de 35.000 lei/litru.Asa ca dolaru
de piata, euro alunecand pana la 41.086 lei, sub valoarea de 41.117 lei, cu care a fost incheiat anul trecut.Acest „dezinteres” poate fi pus si pe seama cresterii spectaculoase a pretului barilului de petrol, care pune in pericol tinta de inflatie pentru 2004. Cu un curs al dolarului mai mic, presiunea pe preturi scade corespunzator „la pompa”. De altfel, saptamana trecuta, in presa au aparut informatii care indicau un pret al benzinei, pana la sfarsitul anului, de 35.000 lei/litru.Asa ca dolarul a coborat vinerea trecuta la 32.552 lei, mai jos cu 43 de lei fata de finele lui 2003.Piata la termen de la Sibiu a raspuns acestui trend luat de moneda americana, contractele pe raportul leu/dolar cu scadenta decembrie suferind noi scaderi. Daca la inceputul saptamanii tranzactiile au fost realizate la 33.700 34.000 lei, a urmat o scadere pana la 33.500 lei, minimumul atins de dolar pentru Craciun. Tendinta descrescatoare se poate mentine si in perioada urmatoare, cumparatorii coborandu-si oferta pana la 33.265 lei.
Se asteapta o noua infuzie de euro
Daca vom privi Craciunul ceva mai linistiti, prin stabilitatea cursului, in schimb din 2005 vor veni durerile de cap. Avem in vedere faptul ca prin liberalizarea contului de capital, incepand din luna aprilie a anului viitor, vor putea aparea presiuni puternice asupra cursului de schimb. Prin accesul direct al strainilor la depozitele bancare si titlurile de stat in lei, va aparea un adevarat „tsunami” pe piata valutara, estimat, pentru o prima faza, la cel putin doua miliarde de dolari. Investitorii vor fi atrasi de dobanzile care nu vor avea timp sa scada suficient pentru a deveni mai putin tentante pentru investitii speculative, de scurta durata. Scaderea randamentelor, asteptata pentru finele lui 2005, va aduce la randul sau presiune asupra cursului, atunci cand aceiasi speculatori vor decide sa isi repatrieze fondurile si profiturile.
Deficitele americane au inflamat euro
Scaderea accentuata a monedei americane fata de cea europeana este datorata intrarii economiei de peste Ocean intr-o perioada de „calmare”, dupa cresterile spectaculoase din 2003 si primul semestru din 2004. Aceasta poate avea ca efect direct o schimbare in politica Rezervei Federale americane in privinta majorarii dobanzii, dupa ce aceasta a urcat luna trecuta la 1,75%, fata de 1% in iunie. Posibilitatea ca Fed sa aduca luna viitoare dobanda la 2% s-a redus simtitor, de aici si valul mare de vanzari de moneda americana. Daca la inceputul lunii paritatea fluctua in jurul valorii de 1,2250 dolari, vinerea trecuta euro urca la un maxim de 1,2659 dolari.Cresterea a inceput dupa publicarea deficitului comercial american pe august, care a fost de 54 miliarde dolari, la nivelul intregului an prognozandu-se un nivel record de 413 miliarde. In acelasi timp, deficitul de cont curent a atins un record de 166,2 miliarde dolari in trimestrul al doilea.”Rapoarte de piata fac referire la afirmatiile provenite din surse BCE, din care rezulta ca ideea unui euro mai puternic este agreata de catre Banca Centrala Europeana (BCE) explica evolutia paritatii Darius Cipariu, director general adjunct al bursei din Sibiu intrucat ar atenua impactul generat de cresterea pretului barilului de petrol si va echilibra balanta externa de plati, avand in vedere ca un dolar mai slab inseamna mai putini euro pentru un baril de petrol”.In opinia lui Cipariu, „primul nivel de stabilizare a paritatii se afla la 1,2660 dolari. Trecerea dincolo de acest prag ar echivala cu atingerea unui maxim de pana la 1,2790 dolari. In sens contrar, o retragere este limitata la pragul de 1,2530”.