Dacă foloseşti reţelele de socializare oricine poate afla unde locuieşti

Utilizatorii de reţele sociale îşi dezvăluie de fiecare dată locul unde se află atunci când postează un mesaj pe Twitter sau pe oricare altă reţea socială.

În magazinele virtuale ale Apple şi Google există aplicaţii care permit celor care le instalează să observe pe unde umblă partenerii lor, folosind informaţiile publicate pe reţelele sociale.  Atunci când o persoană postează un mesaj pe Twitter sau o fotografie pe Flickr, aplicaţiile respective caută în spatele acestora informaţii legate de geolocalizare. Geolocalizarea permite legarea informaţiei pe care o publicăm pe net de nişte repere geografice.

O aplicaţie care poate dezvălui astfel de informaţii este Creepy. Inventată de un grec în vârsta de 27 de ani, Ioannis Kakavas, aceasta este folosită, atât de detectivi particulari, cât şi de soţii geloşi.

Neil Smith, un fost poliţist din Marea Britanie, spune că a folosit deseori această aplicaţie pentru a-i prinde pe cei care înşelau companiile de asigurări sau pe adolescenţii care fugeau de acasă. Ofiţerii de poliţie din Canada, Arizona sau Colorado au declarat că folosesc deseori această aplicaţie în investigaţiile lor.

Reţele sociale precum Twitter, Foursquare, Twitpic, Flickr, YFrog, Gowalla, şi Lockerz pot furniza informaţii de geolocalizare. Unele permit dezactivarea acestui serviciu, dar altele depind de acesta precum Foursquare sau Gowalla. Utilizatorii Twitter pot activa aceasta funcţie când se loghează, iar cei de la Facebook spun că nu permit geolocalizarea.

Geolocalizarea poate fi şi un lucru bun. Părinţii pot afla cu ajutorul unor aplicaţii precum FamilyTracker sau Life360 unde se afla copii lor în orice clipă.

Autorităţile de reglementare din SUA şi Europa au impus reguli stricte în privinţa securităţii online, însă serviciile de geolocalizare nu sunt considerate un pericol.