Pentru a putea participa trebuie sa va decideti insa repede, fiindca termenele limita pentru depunerea dosarelor sunt foarte stranse si competitia este destul de mare pentru obtinerea unei burse de studii sau a acordului de participare intr-o tabara internationala de tineret.
Scoli de vara
Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate anunta mai multe programe de studii pentru aceasta vara:
Forumul European si scoala de vara de la Alpbach
Incepand cu 1945, Colegiul Austriac organizeaza anual, in localitatea Alpbach, regiunea Tirol, o reuniune interdisciplinara, Forumul European. Forumul reuneste reprezentanti ai mediilor academice si profesionale, oameni de stiinta si practicieni din diverse domenii de activitate, precum stiinte sociale, stiinte naturale, politica. Reuniunea din anul 2003 este orientata pe tematica „Continuitati si discontinuitati in procesul de integrare europeana”. Forumul va avea loc in perioada 14-30 august.
Incepand cu anul 1992, in paralel, se organizeaza, tot la Alpbach, scoala de vara pe problematica integrarii europene. Obiectivul major al acestei scoli de vara este promovarea unor cursuri de baza de drept comunitar, economie si politica europeana pentru tinerii absolventi de stiinte juridice, stiinte economice, stiinte sociale si politice.
La reuniunile organizate vor conferentia: prof. dr. Waldemar Hummer, Institutul pentru Drept Public International, Drept Comunitar si Relatii Internationale, Universitatea din Innsbruck, prof. Dr. Michael Schweitzer, Catedra de Drept Administrativ si Constitutional, Drept Comunitar, Universitatea din Passau, prof. dr. Friedl Weiss, director al scolii de Drept din Amsterdam, Universitatea din Amsterdam.
Cursurile sunt organizate la nivel universitar, sub forma de conferinte si seminarii si se vor desfasura in doua grupuri separate – unul in limba engleza si altul in germana. Dupa finalizarea cursului participantii trebuie sa sustina un examen scris care va acoperi toate subiectele dezbatute. Candidatilor care promoveaza examenul li se va elibera o diploma. Ceilalti participanti vor primi un certificat de participare.
Taxa de scolarizare este de 900 de euro.
Formularul de inscriere se poate trimite la adresa: European Forum Alpbach, InvalidenstraLle 5/7 A 1030 Vienna sau se poate completa online la adresa www.alpbach.org/anmeldung.
Conditii pentru obtinerea unei burse
Pentru candidatii din Uniunea Europeana, precum si pentru cei din Europa Centrala, de Sud-Est si Est, sunt puse la dispozitie un numar limitat de burse. Candidatii trebuie sa fie absolventi de invatamant superior sau sa fie in curs de finalizare a studiilor, de preferat in domeniile drept, stiinte economice, stiinte politice si stiinte sociale. Coordonatorul cursului va selecta, dintre toate candidaturile transmise, pe cele cu cele mai bune rezultate (academice si cunostinte de limba straina).
In prima jumatate a lunii iulie se va face cunoscuta lista celor selectati pentru a beneficia de bursa care include taxa de scolarizare. In cazuri exceptionale se poate include si o contributie financiara pentru cazare. Cheltuielile de transport intra in sarcina participantilor. Solicitarea trebuie insotita de o scrisoare de motivare, un curriculum vitae, foaia matricola, cel putin doua scrisori de recomandare din partea a doi profesori universitari.
Termenul limita pentru transmiterea candidaturilor pentru bursa este: 30 mai 2003, data postei.
Burse de vara in Spania
– Burse pentru Cursul special din cadrul scolii de vara din Madrid dedicat profesorilor de limba spaniola, cu o durata de doua luni (iulie si august 2003).
– Burse la cursurile de vara de limba spaniola, ca limba straina si de cultura si civilizatie spaniola la universitati publice si private, cu o durata de o luna (intre iulie si august 2003).
Termenul limita de depunere a dosarelor complete dupa efectuarea selectiei (inclusiv acceptul partii spaniole): 1 iunie 2003.
Informatii suplimentare la ONBSS, site: www.onbss.ro
Cursuri de vara Universitatea Libera din Bruxelles
Cursurile de vara de la Universitatea Libera din Bruxelles sunt dedicate celor care sunt interesati in perfectionarea limbii si literaturii franceze. Cursurile sunt contra cost si se vor desfasura din 18 iulie pana in 8 august 2003.
Informatii la: www.ulb.ac.be/ philo/coursvac, Universitatea Libera din Bruxelles, Coordination des Cours de Vacances, CP175 – Philosophie et Lettres – Bat. AZ, Avenue F.D. Roosevelt 50, 1050 Bruxelles, Tel: +32(0)26502447 fax: +32(0)26502450, e-mail cvulb@admin.ulb.ac.be.
Universitatea Central Europeana (Central European University Summer University – CEU SUN) a terminat pregatirile pentru cursurile care vor incepe in aceasta vara la scoala de la Budapesta:
scoala de vara de la Budapesta
Cursurile de pregatire in cadrul scolii de vara a Universitatii Central Europene (Central European University Summer University – CEU SUN), prin intermediul CRDE si al Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Bucuresti, stimuleaza dialogul si schimbul de idei intre reprezentanti ai mediilor academice din peste 60 de tari, care au posibilitatea de a explora tematici multidisciplinare si de a-si aprofunda cunostintele in domeniul propriu de interes.
Grupul tinta: profesori universitari, cercetatori si profesionisti in stiintele umaniste si sociale.
Domenii de interes: arta si studiile culturale, antropologia, economia, protectia mediului, istoria, drepturile omului, relatiile internationale, studiile juridice, medievalistica, studiile privind nationalismul, filosofia, stiintele politice, politicile publice, studiile de religie si sociologia.
Criterii de eligibilitate:
Toate tarile sunt eligibile, dar programul se axeaza in special pe participanti din Europa Centrala si de Est, si fostele republici sovietice.
Bursele acopera toate cheltuielile legate de taxa de studii, cazarea si masa in Budapesta, asigurarea medicala, transportul local si taxa de participare la diferite evenimente sociale.
Candidatii trebuie sa fie absolventi ai unei institutii de invatamant superior acreditate si sa predea la o universitate din tara de origine.
Cursurile necesita o buna cunoastere a limbii engleze.
Detalii suplimentare puteti obtine de pe pagina de web: www.ceu.hu/sun/sunindx.html.
Tabere de vara
Service Civil International Romania (SCI-RO) anunta deschiderea sezonului de tabere internationale de voluntariat:
Taberele internationale de voluntariat constituie cea mai populara activitate a SCI in intreaga lume. Intr-o astfel de tabara, participanti de varste, nationalitati si culturi diferite traiesc si lucreaza impreuna pe durata a doua pana la patru saptamani intr-un proiect al unei comunitati locale sau al unei organizatii/institutii (neguvernamentale).
Indiferent de locatie sau tipul proiectului (exemplu: o rezervatie ecologica in Olanda, un centru de copii orfani langa Timisoara sau un proiect de dezvoltare a infrastructurii intr-un sat din India) aceleasi principii de multiculturalitate si acelasi mesaj pacifist caracterizeaza orice tabara. Limba vorbita, in general, este engleza.
Tematici: antirasism, antifascism, in sprijinul refugiatilor si minoritatilor etnice; solidaritate cu tarile in dezvoltare; pace si dezarmare; ajutorarea persoanelor cu disabilitati; copii, adolescenti, persoane in varsta; ecologie si protectia mediului, drepturile femeii, drepturile minoritatilor sexuale; cultura, arta, istorie; renovare si reconstructie etc.
Pentru mai multe detalii despre aceste proiecte: SCI-RO, str. Aviator Darian nr. 9, bl. l IB, et.l, apt. 3, sector l, Bucuresti, tel: 231.18.20; e-mail: placement@xnet.ro, web www.sci.ro.
YAP Romaania, cu sediul in Cluj, ofera, ca in fiecare an, posibilitatea participarii tinerilor la tabere de voluntariat:
Tabere de munca si Serviciu voluntar
Youth Action for Peace este o miscare internationala de tineret infiintata in 1923, cu sediul la Bruxelles si cu filiale preponderent in Europa. YAP este membra, printre altele, a European Youth Forum, Coordinating Committee for International Voluntary Service, Association of Voluntary Service Organizations, European Bureau for Conscientious Objection si are statut consultativ la UNESCO. Schimburile de voluntari constituie una din principalele activitati ale YAP. In fiecare an, mii de tineri participa, in intreaga lume, la tabere de voluntariat, contribuind la derularea unor proiecte artistice, de dezvoltare comunitara, actiune sociala si protectia mediului. r
Tinerii interesati sa participe trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani si sa parcurga urmatorii pasi:r
1. Se alege o tara sau mai multe – Belgia, Croatia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Muntenegru, Olanda, Ecuador, Egipt, Georgia, Honduras, India, Japonia, Mexic, Nepal, Cehia, Danemarca, Honduras, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Tanzania, Togo, Turcia, Ucraina, Ungaria.r
2. Se alege o tematica (mediu, social, arte, renovare); participarea la o astfel de tabara presupune voluntariat pe tematica aleasa, maximum r
patru-sase ore pe zi.r
3. Se redacteaza un mesaj de tipul: „Draga YAP, Am aflat de la… / de pe lista… / de pe un afis amplasat in… despre taberele de voluntariat ale YAP si sunt interesat de tabere pe tema „vezi mai sus”, in tara „vezi mai sus”.r
Mesajul se trimite la una din urmatoarele adrese: r
– Cluj – yap.workcamps@k.ror
– Brasov – gliga@primbv.rdsbv.ror
– Bucuresti – yap_bucharest@europe.com r
In cazul Clujului, se poate merge si direct la sediul central al YAP din str.Emile Zola nr. 2, et. 2, ap. 7 – cu telefon prealabil la (0264)190.871.r
Solicitantul va primi o lista de descrieri de tabere (din care va putea selecta maximum patru optiuni) si un formular de inscriere. Formularul de inscriere, insotit de o fotografie color si de o taxa de inscriere, va trebui returnat organizatorilor direct ori in format electronic si/sau prin posta/mandat. Taxa de inscriere variaza in functie de continentul in care se desfasoara tabara de voluntariat si nu include nici unul din costurile legate de calatoria propriu-zisa (asigurare, viza, transport) – acestea fiind suportate de catre participant.r
Participarea propriu-zisa este, in general, gratuita (se asigura cazare si masa) – dar pentru unele tabere organizatorii percep si o taxa de participare (acest lucru va fi indicat limpede in descrierea primita). r
Informatii suplimentare pe web: https://www.yap.org.