Conducerea BVB intenționează să ofere sub formă de dividende 5,383 milioane lei din profitul net de 5,707 milioane lei de anul trecut, adică un dividend brut pe acțiune de 0,7015 lei pe acțiune, conform convocatorului AGA.
De asemenea, urmează să aleagă un nou membru al Consiliului Bursei, rămas vacant după demisia lui Daniel Țepeș. Propunerea Consiliului Bursei este Greg Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea din partea Frnaklin Templeton, care este, în prezent, cooptat ca administrator provizoriu la BVB.
Bugetul de venituri-cheltuieli pentru 2011, care urmează să fie dezbătut și adoptat în AGA de la sfârșitul lunii viitoare, include și un rulaj mediu zilnic de 11,5 milioane euro, cu 37% mai mare decât lichiditatea zilnică de anul trecut. Estimarea pentru acest an este conservatoare în condițiile în care în primele trei luni rulajul a fost de circa 12 milioane euro, ca rezultat al listării Fondului Proprietatea, Iar la BVB ar urma să ajungă la jumătatea anului și un nou pachet de acțiuni (9,8%) al OMV Petrom, pe care statul intenționează să-l vândă prin ofertă secundară.
Bursa estimează că are de încasat circa 8,2 milioane lei de la Depozitarul Central sub formă de dividende, unde deține pachetul majoritar de 67% din capitalul social, iar din dobânzi ale depozitelor bancare constituite încă 3,2 milioane lei.
Problema pe care trebuie însă să o rezolve conducerea actuală a Bursei este cea a maturității pieței. Lichiditatea rămâne scăzută și la 12 milioane euro pe zi, numărul de emitenți este prea redus pentru a fi atractiv, free-floatul nu acoperă cererile cu nivel mare al valorii. De asemenea, numărul de investitori este prea mic (10.000 de investitori activi la BVB și circa 100.000 înregistrați, față de 1,4 milioane la Bursa din Varșovia), iar bursa este prea puțin cunoscută atât în rândurile populației, cât și în cel al companiilor.
Acestea sunt probleme structurale, care nu vor fi rezolvate nici dacă Guvernul s-ar ține într-un final de cuvânt și ar lista companiile din portofoliu. Potențial există, așa cum spun toți analiștii și brokerii, dar piața are șanse să moară la stadiul de speranță. Iar acest lucru poate fi observat din „atractivitatea” pentru investitori: deși BVB consemnează și anul acesta creșteri importante la nivelul indicilor (aproximativ 10% în trei luni), investitorii nu se înghesuie să cumpere acțiuni listate.
Dacă nu își rezolvă problemele, BVB nu va depăși stadiul de „speranță”
30 martie 2011, 18:03
Ultima modificare în 30 martie 2011, 21:03
Bursa de Valori București se aliniază companiilor care oferă dividende din profitul de anul trecut și speră să își dubleze veniturile anul acesta, iar profitul net să îl tripleze.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Petrolul, tranzacţionat în premieră la Sibex
- Cursul nu va coborî sub pragul de 4 lei pe euro în următoarele săptămâni
- Investitorii nu fug, dar rămân în expectativă
- Companiile care își împart profitul au priză la investitori
- Cel mai puternic leu din ultimul an: 4,0881 lei/euro
- Platformă nouă de tranzacționare Forex de la BCR
- Fondul Proprietatea propune un dividend de 0,0157 lei, 47,4% din profitul/acţiune
- Moneda naţională continuă să se aprecieze în faţa euro
- Moneda naţională continuă să se aprecieze în faţa euro
- Sibex lansează contracte futures pe barilul de petrol