Milioane de oameni lucreaza, la nivel mondial, in conditii nesigure, generatoare de boli profesionale. Anual, cad victime bolilor si accidentelor de munca un numar de aproximativ 1,1 milioane de persoane. In fiecare an se inregistreaza 160 de milioane de cazuri noi de boli profesionale.
Un numar tot mai mare de salariati prezinta simptome legate de stresul psihic al muncii prin suprasolicitare. Comisarul european pentru angajari si afaceri sociale, Anna Diamantopoulou, a deschis oficial prima campanie paneuropeana de combatere a stresului, plecand de la urmatoarele constatari:

· Stresul profesional este a doua grava problema de sanatate si afecteaza unu din trei angajati ai Uniunii Europene, adica 40 de milioane de persoane.
· Stresul profesional este responsabil pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare la 16% din totalul barbatilor si 22% din totalul femeilor.
· 60% din zilele de concediu de boala al angajatilor Uniunii Europene sunt acordate din cauza stresului profesional.
· 20 de miliarde euro insumeaza pierderile in economia Uniunii Europene generate de stresul profesional, total care nu include si pierderile provenite din scaderea productivitatii indusa de aceasta boala.
Organizatia Mondiala a Muncii a estimat la 4% din produsul intern brut pierderile, in ansamblul economiei nationale, la inceputul acestui mileniu, ca urmare a bolilor profesionale si a accidentelor de munca. Expertii in domeniul muncii si sanatatii angajatilor anticipeaza ca riscurile imbolnavirilor profesionale vor continua sa creasca, deoarece patronii au tendinta de a neglija problemele de sanatate ale salariatilor si de a reduce obligatiile financiare pentru boli si accidente de munca.
Reflexoterapia este o solutie si pentru cariera
Constient sau nu, oamenii apeleaza tot mai mult la servicii sau tratamente complementare medicinii clasice pentru a preveni imbolnavirea sau pentru a putea face fata presiunilor din ce in ce mai mari de la serviciu. Asa se explica explozia de centre de sanatate unde se practica o gama impresionanta deja de proceduri sau tratamente neconventionale. In ultimii ani, numarul cabinetelor de terapie alternativa a crescut exponential, ca si serviciile oferite: reflexoterapie, terapie bioenergetica, magnetoterapie, presopunctura, acupunctura, electropunctura, cristaloterapie, fitoterapie etc. Afluxul de pacienti este mare, asa incat apelul la programari se face cu dificultate.
Putini stiu insa cat sunt de profesioniste serviciile oferite si care ar putea fi urmarile unor tratamente facute… cu aproximari care tin de bunul-simt si mai putin de profesionalism. Dna doctor Cristina Balanescu a testat pe propria piele amatorismul unor astfel de centre de pregatire. „M-am dus la un curs pe baza unui anunt din ziar. Am fost invitata in bucatarie unde mi
s-au pus in fata doua foi de hartie pentru a-mi desena propriile talpi, dupa care timp de o jumatate de ora mi s-au explicat punctele reflexogene. Imediat dupa aceea am trecut sa fac masaj, fara sa mi se explice nici o metoda. Nu te poti apuca sa lucrezi intuitiv. Asa ca am venit acasa si am inceput sa citesc si, pe baza cunostintelor de medicina, sa fac asociatiile necesare pentru a ajunge la o metoda de lucru, dar si pentru a descoperi interdictiile acestui sistem de tratament.” In toate aceste demersuri de autoinstruire a colaborat cu o asistenta de la propriul cabinet medical, care a urmat cursul cu pricina si care a dorit sa se specializeze in reflexoterapie. „Tot ceea ce invatam, asistenta punea in practica pe picioarele mele. In functie de ceea ce simteam, am elaborat o tehnica a masajului reflexogen – ne spune dna doctor Balanescu. De-abia dupa aceea am inceput sa aplicam aceste tratamente si altor persoane.”
Acum, la Centrul de sanatate Clar se organizeaza cursuri pentru persoanele care doresc sa invete tehnici de terapie alternativa. Vin foarte multe persoane, de diferite varste si pregatiri. Majoritatea doreste sa-si deschida un cabinet de tratamente sau sa se reorienteze profesional. Sunt insa multi care vor sa invete pentru a veni in ajutorul unor membri de familie sau al prietenilor. Specializarea nu este dificila si nici restrictiva sub aspectul pregatirii initiale. Desigur, sunt avantajate persoanele care au urmat o scoala sanitara, pentru ca pot intelege si deprinde tehnicile mult mai usor. In plus, pot oferi informatii si ajutor corespunzator viitorilor pacienti.
Exista o singura problema: activitatea de reflexoterapeut nu este cuprinsa inca in nomenclatorul ocupatiilor din Romania, asa incat persoanele pregatite in acest camp de activitate nu pot beneficia, in cazul angajarii, de inscrierea ocupatiei in carnetul de munca. Lipsa unui standard ocupational si a unui sistem de atestare oficiala permite multor firme sa instruiasca si sa practice reflexoterapia intr-un mod… intuitiv. Or, lucrul acesta este greu de identificat de cei care apeleaza la astfel de servicii. Daca instruirea gresita sau practica neadecvata in domeniul calculatorului ar putea avea ca efect stricarea unui echipament, invatarea si aplicarea unor tehnici de lucru inadecvate pe oameni reprezinta un grav pericol.

Rssul intretine starea de Sanatate
Florescu Gabriela Monica, asistent de balneofizioterapie si recuperare medicala

Dupa terminarea liceului s-a angajat casiera. In paralel a urmat cursurile unei scoli postliceale sanitare. Un accident de circulatie grav a facut-o sa se orienteze mai mult spre partea de recuperare loco-motorie si a vazut pe propria piele, cum s-ar spune, rezultatele. Treptat a fost tot mai atrasa de medicina naturista si a inceput sa urmeze cursuri de reflexoterapie. Este decisa sa-si completeze pregatirea profesionala si in alte zone complementare medicinii traditionale.

„Vreau sa lucrez ca kinetoterapeut, imbinand tehnicile de gimnastica medicala cunoscute cu metodele naturiste: presopunctura, reflexoterapia etc., pentru ca am vazut, in practica mea de ani de zile, ca ajuta la o recuperare si o revenire mult mai buna a organismului.”
O mana de ajutor este oricand bine venita

Gradinaru Teodora, asistent generalist

A absolvit liceul industrial si a urmat apoi cursurile scolii postliceale Carol Davila. A inceput sa fie pasionata de gimnastica medicala de recuperare in timpul stagiului facut la spitalul Colentina. Pentru a se putea angaja undeva, a trebuit sa urmeze cursuri de reflexoterapie. Practica aceasta metoda de terapie complementara de trei ani de zile. Acum este in focul examenelor la Universitatea Spiru Haret, unde este studenta in anul intai la kinetoterapie.

„Este extraordinar sa vezi rezultatele muncii tale de recuperare asupra oamenilor cu care lucrezi. Dupa ce voi absolvi facultatea vreau sa lucrez intr-un cabinet medical superdotat. Imi doresc sa fac gimnastica in apa cu copiii, chiar de la cateva luni, si cu gravidele, pentru a beneficia de efectele miraculoase ale acestui gen specific de terapie.”

Cursuri pentru sanatatea dumneavoastra

In acest moment sunt foarte multe centre unde se organizeaza cursuri de reflexoterapie. Noi insa va recomandam doar doua dintre ele, daca vreti sa va initiati intr-un nou domeniu de activitate intr-un mod profesionist.

Centrul de sanatate CLAR
Cursuri de reflexoterapie
· durata: 2 saptamani teorie pentru cadre cu pregatire medicala + 1 saptamana teorie pentru persoane fara pregatire in domeniul sanitar;
1-2 saptamani de practica. Sunt pastrate inca o luna in practica la cabinet, de data aceasta direct cu pacientii, persoanele care dovedesc abilitati de lucru speciale.
· pret: 2 milioane lei
Informatii suplimentare la tel.: 315.37.88

LEEA
Cursuri de masaj reflexogen
· durata: 6 saptamani
· pret: 150 USD (echivalentul in lei)
Cursurile se adreseaza medicilor sau studentilor la medicina sau din institutii de invatamant sanitar.
Informatii suplimentare r
la tel.: 211.57.70, 210.30.79