Utilizatorii de Internet care folosesc programe de filesharing şi pun la dispoziţia publicului melodii, riscă să se aleagă cu dosar penal, conform reprezentanţilor Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR).
„Cumpărarea legală a unei melodii nu dă dreptul punerii la dispoziţie către public. Punerea la dispoziţie include utilizarea activă a unui cont DC++ sau torrent pentru a partaja fişiere public pe Internet. Melodia cumpărată din surse legale aduce cu ea doar cu dreptul de a o asculta personal sau în cadrul familiei şi al cercului de prieteni, iar orice altă utilizare se plăteşte separat”, se arată într-un comunicat al AIMR.
Cel mai recent caz pedepsit pentru punerea la dispoziţia publicului de produse protejate de copyright, inclusiv muzică, prin DC++, a fost înregistrat în Cluj, iar utilizatorul a achitat către AIMR, în ianuarie 2010, un prejudiciu de 10.000 de lei.
Utilizatorii confundă accesul liber la informaţie cu pirateria
„Constatăm cu regret faptul că foarte mulţi utilizatori de Internet confundă încă accesul liber la informaţie cu pirateria. Există şi categoria de internauţi care ignoră cu bună ştiinţă legea, însă majoritatea celor ce folosesc Internetul nu o cunosc şi nu cunosc nici faptul că aceasta protejează drepturile de autor. Din păcate, acest lucru are drept consecinţă, din ce în ce mai des, trimiterea cazurilor identificate în urmărire penală”, declară Florin Ciuică, director executiv AIMR.
Cel mai recent caz de deschidere a urmăririi penale pentru infracţiune îl reprezintă un număr de 32 de utilizatori din Sibiu investigaţi în luna februarie 2010 pentru punerea la dispoziţie pe Internet (prin intermediul programelor de filesharing), fără acordul titularilor de drepturi, a unor colecţii importante de filme, muzică şi programe de calculator.
„Identificăm prea multe cazuri şi asta arată ori necunoaşterea legii, ori ignorarea acesteia. Ne-am propus drept prioritate în 2010 ca mesajele noastre educative să fie mai eficiente decât pedepsele. Vrem mai degrabă să prevenim pirateria. Muzica este tot mai ieftină şi accesibilă oricui, se poate cumpara din magazine stradale, magazine online şi site-uri specializate, asemeni cărţilor şi oricăror bunuri materiale”, a mai spus Ciuică.
Pirateria pe Internet reprezintă fapta de a pune la dispoziţie (sub orice formă) înregistrări sonore asupra cărora nu se deţin drepturi, faptă ce este considerată infracţiune chiar dacă nu se dobândesc foloase materiale şi este reglementată de Art. 139 indice 8 din Legea 8/1996 modificată şi completată, cu directă referire la drepturile de autor şi conexe.
Asociaţia Industriei Muzicale din România desfăşoară, în prezent, o campanie intensivă de informare si educare a tineretului pentru respectarea legii şi a drepturilor de autor.
Rata pirateriei software, în scădere
Rata pirateriei software a scăzut în România cu un punct procentual, situându-se la 65% în 2009 faţă de 66% în 2008, conform unui studiu realizat de Business Software Alliance. De asemenea,valoarea comercială a software-ului ilegal a ajuns la 183 milioane de dolari în 2009.
În ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scăzut 7 procente în România, de la 72% la 65%. România a înregistrat în 2009 primele condamnări penale pronunţate împotriva unor societăţi comerciale pentru încălcări ale drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, în mod cumulativ cu condamnarea administratorilor societăţilor respective, precum şi acţiuni şi verificări eficace ale autorităţilor în cazuri de utilizare de software fără licenţă în cadrul companiilor ai al instituţiilor.
„Scăderea ratei pirateriei software în România, în condiţiile în care, la nivel mondial, aceasta a crescut, dovedeşte faptul că eforturile de combatere a fenomenului au dat rezultate. Atât industria de profil, cât şi autorităţile trebuie să prioritizeze în continuare combaterea fenomenului, întrucât există un mare potenţial pentru economia românească în ansamblul său în cazul unei scăderi semnificative a ratei pirateriei software a declarat”, Magda Popescu, avocat al BSA în România.
Un studiu BSA/IDC din 2008 pe tema impactului economic al reducerii ratei pirateriei arată că scaderea cu 10% a ratei pirateriei software în patru ani, la nivel global, poate crea 500.000 de locuri de muncă, injectând totodată aproximativ 140 miliarde de dolari în economiile locale.