Oficial, acest lucru se face sub pretextul unor exerciții militare turco-azere comune, care a început pe 29 iulie.
Având în vedere însă că aceste manevre se vor desfășura într-un moment de acutizare a conflictului armeano-azer în care Turcia este în mod tradițional pe partea Azerbaidjanului, iar Erevanul este membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), a cărei verigă de bază este Rusia, se aud deja temeri că totul se poate încheia cu o altă ciocnire turco-rusă care de această dată va fi de amploare mai mare.
Expertul militar Pavel Felgengauer, cu care comentatorul agenției de presă Rosbalt a discutat acest subiect, nu exclude implicarea NATO într-un astfel de război, cu ulterioara evoluție catastrofală a evenimentelor.
Reporter: După părerea dumneavoastră, desfășurarea exercițiilor militare comune ale armatelor turcă și azeră pe teritoriul Nahicevanului în actuala situație tensionată reprezintă o demonstrație a sprijinului moral al autorităților de la Baku în conflictul armeano-azer sau președintele Erdogan este pregătit serios să se poziționeze de partea autorităților de la Baku?
Pavel Felgengauer: Ce mai sprijin moral! Atât Erdogan, cât și ministrul de apărare al său spun, în caz de ceva, vor lupta de partea Azerbaidjanului. Ei își precizează astfel poziția, care întotdeauna a fost așa. Apar o serie de probleme, inclusiv cele referitoare la statutul de Nahicevanului, specificat de Tratatul de la Moscova din 1921 dintre Republica Turcia și Rusia Sovietică. Acum turcii spun că dacă Azerbaidjanul va avea probleme, ei pot interveni, iar această intervenție poate fi una foarte serioasă.
Reporter: Ce va face Rusia în cazul unei asemenea intervenții a Turciei?
Pavel Felgengauer: Desigur, o asemenea evoluție a evenimentelor amenință cu un război cu Moscova. În acest caz, Rusia va apăra Armenia de turci. Din acest motiv se și află la Gyumri o bază militară de-a noastră.
Reporter: Da, pentru că dacă Moscova nu va apăra Armenia într-o asemenea situație, atunci se pune întrebarea de ce există ODKB, al cărei membru este și Erevanul…
Pavel Felgengauer: Nu, nu este vorba concret de ODKB. Este vorba doar de o ficțiune, pentru că nici Kirghizia, nici Kazahstanul, nici Tadjikistanul şi nici Republica Belarus, care fac parte din această organizație, nu vor lupta în niciun caz în Transcaucazia. ODKB nu este NATO, unde chiar Muntenegru a trimis câțiva soldați de-ai săi la ultimele exerciții de amploare ale Alianței, „Trident Juncture”.
Constituția Republicii Belarus, de exemplu, interzice armatei acestei țări să lupte în afara teritoriului său. Republicile din Asia Centrală, care fac parte din ODKB, nu au nici ele intenția să lupte în Transcaucazia. Cu alte cuvinte, acest lucru îl pot face numai Armenia și Rusia, iar ceilalalți membrii ai ODKB, în caz de ceva, le vor oferi principalul sprijin moral. În același timp, trupele rusești care se află în Armenia nu sunt chiar rusești – în jur de 90% din efectiv este armean.
Vechea tradiție imperială este aceea de a angaja în serviciu localnici. Este pur și simplu mai ieftin decât transportul din Rusia cu avioanele al militarilor cu contract. În orice caz, acolo există doar o singură brigadă motorizată, aproximativ patru mii de oameni. În afară de aceasta, acolo este prezent detașamentul nostru de aviație cu MiG-29, complexe de rachetă sol-aer.
În general însă, aceasta este o forță de luptă destul de simbolică în comparație cu Armata a 3-a de câmp a Turciei, aflată de cealaltă parte a frontierei. Posibilitățile de întărire a grupării noastre acolo sunt destul de limitate, deoarece, în caz de ceva, va trebui să se treacă prin Georgia. Și este posibil ca georgienii să nu ne lase să trecem, caz în care va trebui să trecem cu luptele prin teritoriul lor … Desigur, este posibil ca întăririle să fie transportate pe calea aerului. Însă sunt dificil de transportat pe calea aerului brigăzile de tancuri și motorizate.
Mai mult decât atât, și turcii au o aviație modernă foarte puternică. În general, în cazul în care acolo se desfășoară acțiuni militare, turcii vor distruge și forțele armene, și pe cele rusești aflate în Armenia. Aceasta lucru va însemna însă un război cu Rusia, care în astfel de condiții poate recurge la forțe de descurajare nucleară – în conformitate cu doctrina noastră de apărare.
Reporter: Va recurge Moscova la un pas atât de riscant?
Pavel Felgengauer: S-ar putea să recurgă. Va executa, de exemplu, o lovitură demonstrativă asupra unei zone montane în care nu există nimeni sau asupra unei baze din Anatolia, pentru a arăta că noi suntem pregătiți pentru asta.
Dar, pe de altă parte, acesta va fi deja un război cu întregul NATO. Situația este destul de serioasă și se poate agrava la un moment dat. Trecerea frontierei turco-azere de către trupele turcești pentru a participa la aceste manevre constituie o escaladare foarte serioasă, care, în cel mai rău caz, ar putea duce la un război nuclear într-un timp destul de scurt.
Cu toate acestea, dacă între Azerbaidjan și Armenia nu va avea loc un război de amploare, nici Turcia nu va interveni în război.