Avem deja patru valuri ale acestei pandemii și prea mulți factori de decizie care încă nu au învățat lecția și se luptă să înțeleagă răul exponențial al inacțiunii. Zonele care au fost cele mai afectate sunt cele care au așteptat prea mult până să acționeze, spun Blake Murdoch și Christopher McCabe într-o opinie pentru CBC.
Un răspuns adecvat
O parte a problemei este că principiul precauției este, în mod greșit, confundat cu panica, deși sunt două lucruri complet diferite. Deciziile de sănătate publică, pe baza conștientizării creșterii exponențiale, sunt aproape întotdeauna luate doar ținând cont de ce se știe, adică acele măsuri despre care se știe că vor funcționa. Cu toate acestea, ele sunt înțelese greșit, ca un răspuns disproporționat, determinat de panică.
Discuțiile despre Omicron abundă acum în faptul că varianta provoacă o formă „ușoară” a bolii, reflectând dorința oamenilor, oarecum de înțeles, de a vedea că pandemia se va încheia și că viața revine la normal. Oamenii vor să creadă că Omicron este mai mult o răceală obișnuită și se simt liniștiți când Anthony Fauci spune că Omicron nu este mai gravă decât varianta Delta.
Chiar dacă acest Omicron e mai puțin sever în comunitățile vaccinate și cu infecții anterioare, transmisibilitatea sa ridicată face din populația vaccinată o punte către cei nevaccinați. Prin urmare, putem să ne așteptăm la un nou val al pandemiei, cu o formă severă a bolii. Dacă va fi mai puțin severă, asta s-ar putea datora imunității globale mai bune și scăderii virulenței.
Un virus cu răspândire mai rapidă – printr-o combinație de transmisibilitate și sustragere de sub protecția imunității vaccinurilor, pe care o are Omicron – este cu siguranță mult mai dăunător, decât unul cu răspândire mai lentă.
Asta pentru că severitatea este liniară, iar transmisibilitatea este exponențială. Omicron nu trebuie să fie mai sever decât Delta pentru a produce mai multe daune.
Povestea cu „formă ușoară” de boală ignoră faptele
Povestea cu „formă ușoară” de boală ignoră faptele din realitate. Vârsta medie actuală a spitalizărilor este mult mai mică în epicentrul variantei Omicron, din Africa de Sud, Gauteng, decât în valul anterior al variantei Delta. Pe lângă ratele crescute de vaccinare și imunitatea dobândită prin infecții, asta înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o boală mult mai puțin severă. Dar spitalizările COVID din Gauteng și internările la Terapie Intensivă care au loc într-un ritm rapid nu dau niciun semn de ”formă ușoară”.
Datele sugerează că infecțiile cu Omicron se dublează aproximativ la fiecare trei zile. Datele recente din Marea Britanie sugerează că Omicron s-ar putea dubla aici la fiecare două sau trei zile, iar o notă de sănătate publică adresată guvernului cere luarea unor măsuri stricte pentru a se evita ca Omicron să copleșească sistemul de sănătate al Regatului Unit. O dublare a cazurilor la trei zile înseamnă că ar putea infecta aproape întreaga lume în primul trimestru al anului 2022, creând o oportunitatea unei mutații, care ar extinde și mai mult pandemia.
Punct de cotitură crucial
Ne aflăm acum într-un un punct de cotitură crucial în această pandemie. În ultimele zile, au fost publicate mai multe studii care indică faptul că Omicron poate să reinfecteze persoanele vaccinate sau infectate anterior. Sperăm că vaccinurile vor continua să ofere protecție împotriva formelor severe ale bolii, dar nu știm cât de mult.
Datele preliminare de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie indică faptul că protecția împotriva infecției simptomatice cu Omicron poate fi aproape zero pentru cei vaccinați cu AstraZeneca și mai puțin de 40% pentru cei cu două doze Pfizer. Același raport a indicat că doza booster ar putea crește protecția la aproximativ 75%. Acest lucru este susținut de alte cercetări, care au arătat că a treia doză crește anticorpii de aproximativ 40 de ori, booster-ul fiind eficient și esențial pentru a controla Omicron.
Momentul pentru a acționa a fost ieri. Delta prezintă deja un risc uriaș, iar acum ne confruntăm atât cu Delta, cât și cu Omicron. Sistemele noastre de sănătate sunt deja într-o criză de personal. Avem nevoie de măsuri de sănătate publică, în special implementarea de urgență a măștilor cu filtru HEPA, măști N95 pentru toată lumea, truse de testare rapidă, pe care familiile le pot folosi în timpul sărbătorilor și boostere pentru cei cu risc.
Și, cel mai important, ascultați-i pe epidemiologi!