Din 26 septembrie, 37 de parlamentari romani, reprezentand intreg spectrul politic autohton, vor descinde, ca observatori, la Parlamentul European. In virtutea acestui statut, vor participa la lucrarile comisiilor parlamentare, avand toate drepturile, mai putin cel de vot si cel de a fi alesi. Cu alte cuvinte, toti acesti politicieni romani au ocazia sa lucreze neingradit in interesul tarii lor, daca vor, daca pot si daca stiu cum.
Ii asteapta un program incarcat, pentru ca parlamentarii europeni nu au traditia chiulului, sunt scrupulosi si fac prezenta ca la scoala. Nu voteaza cu cartela magnetica a colegului si nu fac afaceri in timpul programului. Este o cu totul alta cultura politica.
Adaptandu-se acesteia, parlamentarii romani au in sfarsit ocazia de a demonstra ca sunt cu totul altceva decat ii considera opinia publica din tara. Un inceput in schimbarea imaginii de politicieni ale caror interese de grup sunt mai presus decat cel national ar putea fi influentarea deciziei Parlamentului European de amanare a finantarii autostrazii Nadlac-Sibiu-Bucuresti. Parlamentul European are drept de co-decizie in acesta problema, asa ca le sta pe deplin in putere ca prin lobby si talente personale sa convinga comisia parlamentara de specialitate ca mandatul guvernantilor tepari s-a incheiat in decembrie 2004 si ca Romania este condusa acum de parteneri politici ai Uniunii Europene care fac ce promit si promit ce pot face.
Continuare: