‘Cel care acceptă garanţii pentru un gaj trebuie să plătească un preţ pentru aceasta’, a declarat ministrul belgian al finanţelor, Didier Reynders, citat de revista germană. ‘Ţările care refuză un gaj demonstrează o mai mare încredere în politica greacă şi trebuie să beneficieze de un randament mai important’, pledează ministrul belgian.

Miniştrii europeni intenţionează să-i ceară Finlandei să renunţe la dobânzi, notează Der Spiegel, fără a face mai multe precizări.

Pe fondul succesului electoral al partidului eurosceptic Adevăraţii Finlandezi, guvernul din această ţară speră să primească garanţii din partea Greciei în schimbul unui nou împrumut, în cadrul celui de-al doilea plan de salvare promis pentru Atena. În demersul său, guvernul finlandez se bazează pe o declaraţie a liderilor uniunii monetare europene, făcută în cadrul summitului extraordinar din 21 iulie şi care a deschis calea spre astfel de garanţii, fără a preciza forma lor.

Iniţial, Helsinki a negociat cu Atena un acord care prevedea garanţii în numerar, fapt care a fost refuzat de alte ţări din zona euro. Apoi, a fost evocată ideea de a oferi drept gaj participaţiuni ale statului grec în companii publice, însă şi această suscită puternice rezerve.

Ministrul finlandez al finanţelor, Jutta Urpilainen, a reiterat vineri intenţia Finlandei de a obţine garanţii din partea Atenei săptămâna viitoare, în timpul discuţiilor cu omologii săi german şi olandez.

Jutta Urpilainen va discuta luni cu preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. De asemenea, marţi ea va avea o întrevedere la Berlin cu omologii săi german, Wolfgang Schauble, şi cu cel olandez, Jaan Kees de Jager